Zvijezda kriketa proglasila izbornu pobjedu u Pakistanu

Foto: Hina/EPA

PAKISTANSKA legenda kriketa Imran Kan proglasio je pobjedu na izborima koje su obilježili duga prebrojavanja listića i optužbe za namještanje rezultata.

''Bog mi je dao šansu da dođem na vlast kako bih proveo ideologiju koju sam započeo prije 22 godine'', rekao je 65-godišnji Kan u govoru u svojoj kući nedaleko od glavnog grada Islamabada.

Pristaše zatočenog bivšeg premijera Navaza Šarifa rekli su da je prebrojavanje listića namješteno i to nazvali napadom na demokraciju u zemlji gdje je kroz povijest vlast najčešće držala vojska.

Šarifova stranka već tjednima optužuje moćnu vojsku da pokušava namjestiti pobjedu Kanu, bivšoj zvijezdi kriketa i borcu protiv korupcije.

Kan je pozvao na ''obostrano korisne veze'' sa saveznikom SAD-om i pružio maslinovu grančicu zakletom neprijatelju Indiji, istaknuvši da dvije zemlje moraju riješiti dugogodišnji spor oko Kašmira.

Šarifova stranka, Pakistanska muslimanska liga i suparnička Pakistanska narodna stranka tvrde da su njihovi promatrači bili izbačeni s biračkih mjesta tijekom prebrojavanja listića i da nisu dobili službenu objavu rezultata, nego rukom napisane cedulje koje se nisu mogli provjeriti.

Pakistanu prijeti velika ekonomska kriza

Kan je ponudio istragu svih optužbi za namještanje i naglasio da želi ''ujediniti'' zemlju pod svojim vodstvom.

Pakistanu prijeti ekonomska kriza i vjerojatno će zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, iako Kanova stranka PTI nije isključila mogućnost pomoći od Kine, najvećeg saveznika Islamabada.

Za legendu pakistanskog kriketa i novopečenog političara Kana, pobjeda na izborima vrhunac je borbe koja je počela prije više od dva desetljeća.

Godinama je bio omalovažavan kao politički amater koji nije mogao svoju slavu pretvoriti u značajniji broj mjesta u parlamentu za svoju stranku PTI ni za Pakistanski pokret za pravdu, čiji je također osnivač.

Izbori u srijedu to su iz korijena promijenili, pomičući granice na političkoj sceni Pakistana i postavljajući bivšu sportsku zvijezdu na sam vrh moći.

Slična situacija dogodila se nedavno u Liberiji, gdje je George Weah, jedan od najvećih nogometaša Afrike postao predsjednikom države. Kan i Weah tako su jedini svjetski poznati sportaši na čelu svojih država.

Kan, s diplomom sveučilišta u Oxfordu, promicao je u kampanji populističke, obećavajući napredan Pakistan koji se oslobodio okova dugogodišnje korupcije.

Prije osnivanja Kanove stranke PTI, pakistanskom politikom, osim kada to nije bila vojna hunta, dominirale su dvije stranke - Šarifova Pakistanska muslimanska liga i Pakistanska narodna stranka Benazir Buto koja je ubijena u atentatu.

Pročitajte više