Zviždač koji je razotkrio muljanje Deutsche Banka odbio nagradu od 8 milijuna dolara

Foto: 123rf, Getty

BIVŠI stručnjak za procjenu rizika u Deutsche Banku odbio je primiti svoj dio nagrade u sklopu 16,5 milijuna dolara ukupne nagrade za prijavljivanje nepravilnosti u poslovanju banke. Eric Ben-Artzi, zviždač koji je razotkrio nepravilnosti u računovodstvu banke 2010. i 2011. godine, odbio je nagradu Komisiju za burzovni nadzor, navodeći kako Komisija nije pronašla prave krivce.

Komisija je, tvrdi Ben-Artzi, umjesto da na odgovornost pozove upravitelje na izvršnoj razini optužila niže rangirane zaposlenike.

Deutsche Bank je zbog prekršaja koje su prijavili Ben-Artzi i još dvojica njegovih kolega bio primoran platiti kaznu od 55 milijuna dolara. Zviždač Ben-Artzi je imao pravo na nadoknadu od 15 posto iznosa kazne.

Zviždači tvrde kako kaznu ne bi trebali platiti dioničari banke, već odgovorni na izvršnoj razini.

Dioničari banke i obični zaposlenici su žrtve menadžera

"Deutsche Bank nije kriv za ovo. Dioničari banke i obični zaposlenici su žrtve menadžera na izvršnoj razini, koji su dobili multimilijunske bonuse na temelju lažnog prikazivanja poslovnih rezultata", piše Ben-Artzi u Financial Timesu.

Ben-Artzi piše i kako mu je novac potreban više nego ikada prije u životu, no kako ga ne želi uzeti od ljudi koje je pokušao zaštititi kad je prijavio nepravilnosti u poslovanju banke.

"Tražim da se moj dio nagrade da Deutsche Banku i njegovim dioničarima te da se novac isplati iz bonusa koji su isplaćeni menadžerima", napisao je.

Pročitajte više