5 zdravih namirnica koje konzumiraš na krivi način
Foto: Ilustracija Index, Shutterstock
ZDRAVA prehrana sastoji se od različitih namirnica koje sadrže brojne hranjive tvari i pomažu pri radu našeg metabolizma. No, često puta te namirnice ne pripremimo na pravi način i time izgubimo veliku količinu preko nam potrebnih nutrijenata.
Profesorica nutricionizma na medicinskom i znanstvenom sveučilištu Oregon State, Mary Cluskey izjavila je: "Toplina, voda, pohrana i izloženost zraku mogu uzrokovati gubitak hranjivih tvari određenih namirnica. Rješenje je pravilno čuvanje i priprema."
Izdvojili smo nekoliko pogrešaka koje svi radimo:
Povrće
Pogreška: Priprema u mikrovalnoj pećnici ili prokuhavanje
Rješenje: Kuhanje na pari
Zašto: Kuhanje na pari pomaže pri zadržavanju nutrijenata koji su prijeko potrebni našem tijelu.
Za razliku od prokuhavanja, para na spor i nježan način kuha povrće i ne uništava hranjive tvari.
Dovoljno je 3 do 4 minute za pripremu, a organizam će ti biti zahvalan.
Jagode
Pogreška: Rezanje prije jela
Rješenje: Jedi ih cijele
Zašto: Cijele jagode sadrže 8 do 12 posto više vitamina C od rezanog povrća. Rezanjem se vitamin C izlaže svjetlu i kisiku, čime gubi većinu vrijednosti. Jagode je također dobro čuvati na hladnoj temperaturi u hladnjaku.
Vino
Pogreška: Puštanje boce da "diše"
Rješenje: Točenje netom otvorene boce
Zašto: Kada dekantirate crveno vino više od 12 sati, organske kiseline i polifenoli se počnu uništavati. Ostavljanje otvorene boce preko noći poništava većinu koristi crvenog vina, uključujući umanjivanje depresije, smanjenje testosterona i zdravije srce.
Rajčice
Pogreška: Jedeš ih sirove
Rješenje: Podgrij ih
Zašto: Rajčice umanjuju mogućnost srčanog udara, pomažu pri borbi sa rakom prostate i čuvaju moždane funkcije u starijim godinama. Zagrijavanjem će se povisiti razina likopena koji je poznat kao snažan antioksidans. Istraživanja su pokazala kako ljudi koji jedu sirove rajčice imaju drastično manje likopena u organizmu od onih osoba koje su rajčice podgrijavali. Za najbolje rezultate, rajčice kuhaj u maslinovom ulju.
Smrznuti proizvodi
Pogreška: Preskačeš hladnjake sa smrznutim proizvodima u trgovini
Rješenje: Počni koristiti i zaleđenu hranu
Zašto: Većina ljudi misli kako je samo svježa hrana zdrava, no to je velika greška. Britanski znanstvenici otkrili su kako u dva od tri slučaja, smrznuto voće i povrće ima veću razinu antioksidansa, uključujući polifenole, vitamin C i beta-karoten od svježih namirnica.
Svako voće ili povrće gubi svoje nutrijente s vremenom, pa je bolje jesti onu hranu koja je zaleđena u trenutku kad je bila najsvježija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati