Alkohol i fitness - najgori neprijatelji?

Foto: Shutterstock

AKO ste se odlučili zdravo hraniti i baviti se nekim oblikom sportske aktivnosti kako bi poboljšali zdravlje i izgledali bolje, sigurno vam je jasno kako to znači i promjenu mnogih životnih navika. Mnogi od vas imaju naviku konzumirati alkohol u raznim prilikama i često se pitate kako i koliko će alkoholna pića utjecati na vašu dijetu i trening. Osim iz već svima dobro znanih razloga zbog kojih velike količine i neumjerenost u alkoholu definitvno treba izbjegavati, trebate znati zašto alkohol može biti korak unazad gledano s aspekta fitnessa i sportskog načina života, ali i koje
pozitivne učinke može imati.

Jedan gram alkohola sadrži 7 kalorija koje su nutritivno prazne, što znači da nemaju baš nikakvu vrijednost za naš organizam osim energije koja se može iskoristiti. Nepotrebne kalorije iz alkohola prve dolaze na red kada je riječ o izgaranju energije, te na taj način smanjuje sposobnost organizma da sagorjeva masne naslage. Alkohol stimulira veću proizvodnju inzulina što u konačnici može dovesti do većeg skladištenja masnih naslaga. Dakle, ako ste na dijeti, konzumacijom alkohola vrlo lako možete premašiti broj kalorija kojeg se trebate držati kako bi bili u deficitu i mršavili jer je energetski vrlo gust. Također, nakon veće količine alkohola uglavnom slijedi konzumacija neke visoko kalorične hrane kojoj je tada teško odoljeti.

Ako ste primjetili kako ujutro, nakon noći pozamašne količine alkohola, imate nešto manje kilograma nego inače, vjerojatno znate kako alkohol dovodi do dehidracije. Stimulira veće izbacivanje tekućine od unosa. Dehidracija može narušiti zdravlje, a vrlo je nepogodna prilikom aktivnosti; gubitak od tek 2 posto tjelesne mase na račun tekućine uvelike smanjuje mentalne i fizičke sposobnosti kod sportaša. Unos alkohola neposredno prije spavanja, otprilike u razdoblju od 30 - 60 minuta prije, poremetit će samu strukturu kvalitetnog sna i samim time smanjiti regeneraciju koja se događa upravo za vrijeme spavanja. Također, alkohol narušava hormonalnu sliku što ima negativan utjecaj na izgradnju mišićne mase i održavanju iste prilikom sagorjevanja masnih naslaga.

Postoje i neki pozitivni učinci koje alkohol može imati, te umjerenom i povremenom konzumacijom oni mogu nadmašiti one negativne. Stres je negativan faktor koji često stoji na putu ka ostvarivanju sportskih i fitness ciljeva, te ga mnogi previde i ne rade na njegovom uklanjanju. Ukoliko vam nekoliko čaša vina ili koja piva tjedno pomaže da se rješite stresa, onda vrlo vjerojatno imate više koristi nego negativnih efekata konzumirajući neka alkoholna pića u umjerenim količinama. Alkohol razrjeđuje krv i tako pozitivno utječe na krvožilni sustav te smanjuje rizik oboljenja od koronarnih bolesti. Isto tako, istraživanja pokazuju kako osobe koje uživaju u umjerenim količinama alkohola manje oboljevaju od dijabetesa tipa 2 i smanjuju vjerojatnost srčanog udara, a kod osoba starijih od 65 godina alkohol pozitivno djeluje na memoriju i kognitivne sposobnosti.

Umjerenost je još jednom najvažniji faktor koji odlučuje o štetnosti alkohola. U određenim količinama alkoholna pića mogu pružiti više koristi nego štete, dok velike količine i zlouporaba vode do znatnih poteškoća. Crno vino je još uvijek najbolja opcija zahvaljujući mnogim antioksidantima i pozitivnom djelovanju. Ako ste na dijeti, onda je ipak bolje u potpunosti izbjegavati alkohol kako bi (prije) postigli rezultate.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara