CLA topi masne stanice i povećava mišiće - mit ili stvarnost?
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
CLA (konjugirana linolna kiselina) je višestruko nezasićena masna kiselina prirodno prisutna u nekim izvorima hrane, najviše u crvenom mesu (govedini) i mlijeku (krava koje se hrane ispašom). Preparati koji sadrže CLA privlače interes potrošača zbog potencijalnog djelovanja na smanjenje masnog tkiva i tjelesne težine, ali i na bolje oblikovanje tijela zbog povećanja bezmasnog tkiva. Koliko je to stvarno tako pokušat ćemo odgovoriti u nastavku.
Konjugirana linolna kiselina (CLA) je višestruko nezasićena masna kiselina. Ona predstavlja skupinu pozicijskih i geometrijskih izomera linolne kiseline (LA) s konjugiranim dvostrukim vezama. Znanstvenik Michael W. Pariza sa Sveučilišta u Wisconsinu u SAD-u pobudio je interes za konjugiranu linolnu kiselinu (CLA) kada je 1987. godine otkrio derivat linolne kiseline. Od tada se javlja interes za CLA i slijede mnogobrojna istraživanja o mogućim učincima te kiseline. CLA je pronađena u mesu preživača (govedina, teletina i janjetina), mliječnim proizvodima (najviše u mlijeku i siru) i djelomično hidrogeniranim biljnim uljima. Na količinu CLA u hrani jako utječe prehrana životinja, jer životinje koje se hrane travom, tj. ispašom na pašnjacima, imaju veći sadržaj CLA. Također su bitni starost životinja i sezonski faktori (u proljeće i ljeto imaju najviše razine). Udio CLA u ukupnoj masnoći mlijeka i mliječnih proizvoda iznosi između 0,34 i 1,07 posto, a u sirovoj ili obrađenoj govedini udio CLA iznosi između 0,12 i 0,68 posto. CLA je posebna omega-6 masna kiselina, koja je vrlo brzo postala jedno od najpoznatijih sredstava za mršavljenje. Negativni omjer omega-3 te omega-6 masnih kiselina objasnili smo na primjeru orašastih plodova.
Dnevni unos CLA je 212 mg u muškaraca i 151 mg u žena ako se ne konzumiraju komercijalni CLA preparati. Glavni unos potječe od mliječnih (60 posto) i mesnih proizvoda (37 posto).
Preparati koji sadrže konjugiranu linolnu kiselinu privlače interes potrošača zbog njezina potencijalnog djelovanja na smanjenje masnog tkiva i tjelesne težine, ali i na bolje oblikovanje tijela zbog povećanja bezmasnog tkiva. CLA je potrošačima zanimljiva i zbog činjenice da je prirodno prisutna u nekim izvorima hrane (najviše crveno meso i mlijeko) pa se stvara koncepcija "prirodnog spoja koji nema nuspojava". CLA ima i druge korisne učinke na zdravlje, poput antikancerogenog. Čini se kako drugi učinci nisu zanimljivi proizvođačima jer se na tržištu CLA reklamira kao dodatak prehrani koji pomaže u gubljenju masnog tkiva i čini tijelo vitkijim.
Dosadašnja istraživanja
Rezultati studije o utjecaju CLA na debljinu, objavljeni su u "Journal of Internacional Medical Research" i pokazuju da dolazi do smanjenja tjelesnih masnoća uslijed povećanog unosa CLA. Takozvana "dvostruko slijepa" studija provedena je na 20 sudionika koji tri puta tjedno provode vježbajući 90 minuta u teretani. Ispitanici tijekom studije nisu mijenjali svoje prehrambene navike niti stil života. Oni koji su uzimali 1.8 g CLA dnevno zabilježili su smanjenje tjelesne masnoće, za razliku od grupe koja je uzimala placebo. Ovo istraživanje nije statistički značajno i ne može se primjenjivati na cijelu populaciju, provedeno je na neadekvatnom broju ispitanika, koji su također bili prigodno odabrani. Stoga biste rezultate ovog istraživanja trebali gledati s velikom rezervom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ostala dostupna istraživanja su uglavnom provedena na životinjama. Tako su zečevi i miševi u laboratorijskim uvjetima poboljšali omjer mišićne mase u odnosnu na balansnu (masnu) masu pri konzumiranju određene količine CLA. Moje mišljenje je da su te životinje zbog svoje povećane razine kretanja u laboratorijskim uvjetima razvile svoje mišiće, a rezultate su vješto iskoristile tvrtke koje se bave proizvodnjom preparata. Vrijedi naglasiti kako niti jedna studija nije uspjela objasniti kako CLA djeluje, odnosno zašto je do takvih rezultata došlo. Razni proizvođači prikazivali su utjecaj CLA na inzulinsku osjetljivost, što navodno, omogućava masnim kiselinama i glukozi lakši prolazak kroz membranu mišićnih stanica. Tvrdnje koje su iznesene nikada nisu znanstveno dokazane i potvrđene.
Zaključak
Do sada na tržištu nikada nije iznesena teza o negativnim učincima CLA pa se smatra da je unos (čak i povećanih doza) siguran. No, sigurno je jedino to da je CLA pri samom vrhu najtraženijih preparata u svijetu fitnesa i sporta. Treba ipak naglasiti da je jako mali broj istraživanja proveden na ljudima te su ta istraživanja naručena od kompanija koje proizvode dodatke prehrani. Sumnju u ovaj preparat također povećava činjenica da još nitko nije uspio objasniti fenomen koji se masovno reklamira. Ipak, sve ove činjenice, ne sprječavaju potrošače (najčešće muškarce) koji žele popraviti svoj izgled da posegnu za ovim, u najmanju ruku, obećavajućim proizvodom.
Izvor: Fitness trener
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati