Kada "varati" u teretani ?

Kada "varati" u teretani ?

Foto: Shutterstock

UVIJEK je važno naglasiti kako je dobra forma izvođenja vježbi u teretani ključ uspjeha, bilo da je riječ o rekreativcima, bodybuilderima, powerlifterima, sportašima na kondicijskim pripremama i sl. Iznimka je jedino crossfit. Dobra forma, osim što će najefikasnije polučiti rezultate, prvenstveno je važna zbog prevencije ozljeda. No, postoji mjesto i vrijeme u treningu kada možemo "varati" prilikom neke vježbe kako bi postigli bolje rezultate.


Često možete vidjeti nekog vježbača kako se njiše prilikom biceps pregiba ili povlačenja na lat mašini, ili pak savijanje i trzanje lumbalnim dijelom leđa  kod zgibova. Takav način izvođenja vježbi predstavlja lošu formu kakvu možemo vidjeti kod većine rekreativaca. I kod crossfitera. Osim što može doći do ozljede, njihanje, krivi zamasi i uključivanje ostalih mišića koji se inače ne bi trebali aktivirati kod neke vježbe, smanjuju rad mišića glavnog pokretača i samim time vježba postaje manje efikasna; nema napretka u snazi, a ni mišićnoj masi.

Ovo je primjer loše forme "hammer" pregiba. Vježbač u videu odmah kreće s prevelikom kilažom te trza i zamahuje što rezultira prevelikim opterećenjem na tetive. Biceps je jako malo aktivan dok je u pokret uključeno puno susjednih mišića.

  
Kod treninga s utezima ipak možemo koristiti moment sile pa zamahnuti ili trznuti prilikom neke vježbe. Na taj način produžujemo vježbu i ostvarujemo dodatna ponavljanja koja ne možemo izvesti striktnom formom. Cilj je varanjem olakšati koncentričnu fazu te ostvariti dodatno opterećenje na ekscentrični dio pokreta i u konačnici povećati vrijeme tenzije mišića.  Ova metoda se koristi kod tek nekoliko posljednjih ponavljanja u seriji- ne rade se cijele serije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom videu prikazan je jedan od načina kako se može varati kod biceps pregiba. Podižući utege zamahom s koljena nema mogućnosti za ozljedu. Pri ekscentričnom pokretu (spuštanje)
biceps ostvaruje dodatnu aktivaciju. Takva se metoda primjenjuje na tek zadnja 2-4 ponavljanja. 

Izbjegavajte njihanje, trzanje i mahanje kod vježbi s utezima. Ako želite razviti neki mišić morate ga pravilno aktivirati. "Varanje" možete ponekad koristiti kao metodu kod tek nekoliko serija u treningu. Važno je samo znati kako i kod koje vježbe. 
  
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara