Kadulja - poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanje masnog tkiva

Kadulja - poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanje masnog tkiva

Foto: Shutterstock

ZNATE li koja biljka nosi titulu "kraljice ljekovitog bilja"? Odgovor je - kadulja!

Ova magična biljka ubraja se među najljekovitije biljke našeg planeta. Već 4000 godina kadulja je na glasu kao čudesna biljka koja liječi mnoge bolesti a kod nekih je naroda i na glasu svetosti. Starorimski znanstvenik i pisac nazvao ju je Salvia od latinskog glagola salvum što znači spasiti - dakle: spasiteljica. I danas se tako u mnogim zemljama naziva a od te riječi dolazi i njezin drugi naziv kod nas - žalfija.
 
Kadulja je samonikla zeljasta biljka s kopljastim i ovalnim baršunastim listovima prekrivenim gustim dlačicama s obje strane. Raste u kamenjarima Mediterana u niskim grmovima.
 
Kaduljin čaj smiruje živce, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primijetite da vam neki mišić titra.
 
Kadulja ljekovita poboljšava cirkulaciju i pomaže otapanje masnog tkiva, stoga je odlična za korištenje u obliku masti kod pretilosti i celulita, zastoja krvotoka, ali i kod reumatizma te artritisa.
 
Kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje što znači da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno raznih upala. Nadalje, liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Sređuje mjesečnicu i hormonalne teškoće u žena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Kadulja pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimerovu bolest. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, oparka, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina. Čaj i oparak najčešći su pripravci kadulje za liječenje zdravstvenih tegoba.
 
Priprema:
 
Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.
 
Izvor: Fit-team
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara