Kako početi s treningom - vodič za početnike

Kako početi s treningom - vodič za početnike

Foto: Shutterstock

DOBRODOŠLI u vrli novi svijet treninga! Šaljemo vas na putovanje prema sretnijem i zdravijem životu. Nemojte biti obeshrabreni ako je ovo vaš prvi posjet teretani i ne dopustite da vas to sprečava u postizanju ciljeva. Nadalje, pročitajte neke savjete koji će vam pomoći u samom početku.

Niste sami
 
Suprotno općem uvjerenju, vi ste većina u teretani. Više od 80 posto ljudi su oni bez ili s vrlo malo iskustva u treniranju. Ako ne znate puno o sadržajima i strojevima zapamtite da svi počinju negdje. Iz tog razloga želimo s vama podijeliti nekoliko savjeta koji će vam biti korisni u novom okruženju.
 
- Istražujte internet stranice čija tema je treniranje. Otkrijte recepte, metode vježbanja i savjete za sve koji tek počinju ili one koji su već iskusni u treniranju. Možete pratiti svoj napredak raznim aplikacijama i spravama za praćenje gotovo svakog dijela svakodnevnog fit života od obroka, treninga do obrazaca spavanja itd.
 
- Odaberite (dobar) cilj. Što želite postići? "Želim smršaviti na području trbuha" jednostavno neće funkcionirati. Budite sigurni da ste si zadali važan i izvediv cilj, zapišite ga i podijelite sa svima. Obično treba 9 do 15 mjeseci kako bi se stvorila navika. Zato, mentalno se pripremite i prihvatite da je ovo prvi dan ostatka vašeg života.
 
- Započnite polako. Ciljevi se ne ostvaruju preko noći. Odredite minimalan broj dana za posjet teretani i svaki dodatni odlazak brojite kao bonus. Organizirajte se tako da se trening uklapa u vaše uobičajene obaveze. Preporučujemo 3 do 4 dana tjedno, ako možete više, tim bolje!

Početnički trening za povećavanje snage
 
Za ovaj trening, koristite malo opterećenje i koncentrirajte se na vježbu i formu. Imate puno vremena za veće napore kasnije. Fokusirajte se na pokrete kako bi pokrenuli te uspavane mišiće.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
- zagrijavanje od 5 do 10 minuta na biciklu s naslonom
- 2 seta od 10 ponavljanja na leg press spravi
- 2 seta od 10 iskoraka (sa svakom nogom) 
(Osigurajte ravnotežu kod iskoraka. Iskoristite klupicu ako ih ima u vašoj teretani te ju postavite pokraj zida za pomoć kod održavanja ravnoteže.)
- 2 seta od 10 ponavljanja na spravi za veslanje. (Kod povlačenja tereta prema sebi, pripazite na stisak i položaj ramena.)
- 1 set od 20 ponavljanja na lopti za pilates s bučicama (utezima)
- 1 set od 20 ponavljanja vježbi sa sajlom za tricepse. (Pripazite da potpuno ispružite mišić kod povlačenja tereta.)
- 2 seta od 20 trbušnjaka.
- 5 minuta na biciklu s naslonom ili bilo kojoj kardio spravi.
 
To je to! Sada pravocrtno krenite u pokoravanje teretane!
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara