Iskoristite posljednje sunčane dane

Iskoristite posljednje sunčane dane

Foto: 123rf

SUNČEVA svjetlost i toplina važni su kako za prirodu tako i čovjeka. Sunce u mozgu potiče lučenje hormona serotonina i endorfina (hormoni sreće), podiže raspoloženje, optimizam i čini nas sretnijima. Izlaganje sunčevoj svjetlosti neophodno je za naše zdravlje.
 
Oko 90% vitamina D dobivamo upravo od sunca. Vitamin D nam je važan zato jer:
 
 - Jača kosti i zube
 - Sprječava pojavu rahitisa i osteoporoze
 - Sprječava depresiju
 - Važan je za stanice obrambenog mehanizma (T-limfocite). Glavna funkcija T-limfocita je borba protiv stranih tijela u krvotoku. Ukoliko u krvotoku nemamo dovoljno D vitamina, T-limfociti se ne mogu kretati.
 
Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina D:
 
 - Bolovi u kostima
 - Spontani lomovi kostiju
 - Slabost u mišićima
 - Umor
 - Gubitak snage
 - Nesanica
 
Izbjegnite depresiju i ozbiljne mentalne probleme izlaganjem prirodnom svjetlošću tokom dana. Ukoliko to niste u mogućnosti prakticirati tokom tjedna, zbog odlaska na posao prije izlaska sunca i kasnog povratka nakon radnog dana, iskoristite slobodan vikend i budite izloženi suncu što je više moguće.
 
Poremećaj izazvan nedostatkom izlaganja prirodnom svjetlu može izazvati manjak energije, loše raspoloženje, veći apetit, manjak volje za druženje s ljudima i nemogućnost uživanja u stvarima koje vas inače zadovoljavaju.
 
Zadnji sunčani dani su pred vama, stoga, iskoristite ih na najbolji mogući način jer je sunce jedan od najvažnijih prirodnih izvora energije.
 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara