Madrac na kojem spavate itekako utječe na vaše zdravlje, provjerite je li ispravan

Madrac na kojem spavate itekako utječe na vaše zdravlje, provjerite je li ispravan
123RF

NAKON napornog dana ne postoji ništa što želite više osim leći u svoj krevet i dobro se naspavati. No ponekad je to nemoguće. Ako imate problema sa spavanjem, razlog može biti madrac koji vam ne odgovara zbog nekoliko faktora koji bitno utječu na zdravlje.

Madraci mogu biti puni grinja što je okidač za alergije

Grinje su kukci koji nisu vidljivi golim okom. Hrane se mrtvim stanicama kože, a za razvoj im pogoduje temperatura između 22 i 33 stupnja Celzija. Upravo zbog toga najčešće se nalaze u madracima, jastucima, poplunima i dekama, kažu stručnjaci iz Klinike Mayo.

“Ako ste alergični na grinje, zapravo vam smeta njihov izmet. Simptomi alergije na grinje su kašalj, kihanje i svrbež očiju, što može dovesti do neprospavanih noći”, objasnila je liječnica Rita Aouad.

Grinje je nemoguće potpuno izbjeći, no postoje antialergijski nadmadraci koji su izrađeni od čvrste tkanine  i stvaraju prepreku između vašeg tijela i grinja. Grinje se više neće hraniti mrtvim stanicama kože, pa neće imati hrane i manje će se reproducirati.

Posteljinu perite barem jedno tjedno na visokoj temperaturi i redovito čistite prašinu u stanu.

Ako vas madrac dovoljno ne podupire, može izazvati bolove u leđima

“Madrac mora podupirati vašu kralježnicu”, kaže dr. Frederick Wilson. Kralježnica se sastoji od kralježaka koji imaju prirodne krivulje koje madrac mora zadržati u tom obliku. Mekani madrac može uzrokovati pritisak na kralježnicu, odnosno ligamente i tetive koji je povezuju s drugim kostima i mišićima što dovodi do nelagode i bolova.

U tom slučaju, smatra dr. Wilson, vrijeme je da razmislite o kupnji novog madraca.

Neravan madrac može uzrokovati bol u vratu

“Nitko ne želi da mu vrat propadne u madrac jer to može uzrokovati snažne bolove”, kaže dr. Wilson.

Jasno, veliku ulogu ima jastuk, ali i madrac koji je neravan utječe na to u kojem položaju vam je glava u odnosu na tijelo.

Osim što biste trebali spavati na ravnom madracu, pomoći može, kaže dr. Wilson, i jedan do dva jastuka koji će biti podrška glavi i vratu.

Pretvrd madrac može imati veliku ulogu u stvaranju bolova

“Ako je madrac pretvrd, pritisak na ramena, kukove, koljena i leđa može dovesti do bolova”, kaže dr. Aouad.

Madrac može uzrokovati prekomjerno znojenje što ometa san

Jeste li se ikada probudili preznojeni? Mogućih uzroka je više, od lijekova poput antidepresiva do stanja anksioznosti ili menopauze, prema Klinici Mayo. No, ponekad je problem prilično jednostavan, zbog madraca vam može biti prevruće.

“Ako je madrac od guste pjene, toplina koja se oslobađa iz tijela može ostati ‘zarobljena’ što dovodi do znojenja”, upozorava dr. Aouad.

U tom slučaju trebate spavati u prozračnim pidžamama u kojim koža može lakše disati. Posteljina bi trebala biti od pamuka, kao i plahta. Zadnja opcija je kupnja novog madraca sa specifičnom tehnologijom hlađenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara