Nutricionistica otkrila koju bi namirnicu svi trebali uvrstiti u ljetni jelovnik

Nutricionistica otkrila koju bi namirnicu svi trebali uvrstiti u ljetni jelovnik
Foto: 123RF

PRVA asocijacija na ljetni jelovnik su krastavci i lubenice. Ove dvije namirnice su srodnici, a u familiji su im i tikve.

Krastavac ima visok udio vode, ali i dragocjene nutrijente. Energetski gledano, sto grama krastavca sadrži 12 kalorija, odnosno kilogramom krastavaca oslobađa se samo 120 kalorija.

Ljeti je posebno dragocjen jer njime u organizam unosimo minerale (kalij, kalcij, magnezij, fosfor…) te važne vitamine ( B kompleks, vitamin C, provitamin A…).

Zbog vrućine se pojačano znojimo i tako gubimo navedene nutrijente. Obična voda prija i ublažava žeđ, ali samo vodom nije moguće nadoknaditi izgubljene nutrijente.

Krastavac je idealna namirnica u ljetnom jelovniku. Pomaže pri kontroli tjelesne mase, pospješuje probavu zbog visokog sadržaja vlakana i hrani kožu i kosu kojoj nadoknađuje vodu.

Zanimljiv je i kao antistresna namirnica. Suvremen način života prate česti i brojni stresori (egzistencijalni, zdravstveni, prometni, emotivni, fizički…). Oporavak od hormonske reakcije na stres dugo traje, a povezan je i s načinom prehrane. U posebnim okolnostima, ako se stresne situacije ponavljaju u kraćim vremenskim razmacima, ne stignemo se ni oporaviti.

Lučenjem kortizola, hormona stresa, odgovaramo na stresne podražaje. Ako podražaj predugo traje, lučenje kortizola iscrpljuje nadbubrežnu žlijezdu. Svakodnevnim unosom optimalne količine vitamina C pomažemo nadbubrežnoj žlijezdi koja zbog iscrpljenosti dovodi do kroničnog umora, pojačava želju za ugljikohidratnim jelima, dovodi do nekvalitetnog sna, slabi motivaciju, a pojačano je i stvaranje i odlaganje masti.

Krastavci i svježe paprike su bogate vitaminom C, a siromašne kalorijama. Prava su sreća za umornu nadbubrežnu žlijezdu i podrška osobama u kroničnom stresu.

Salata s krastavcima

300 g krastavca

50 g ljubičastog luka

50 g feta sira

10 maslina

30 g kapara

sol, bućino ulje i Aceto Balsamico

Krastavci s višnjama

300 g krastavca

100 g otkoštenih višanja

50 g bosiljka

50 g mljevenih badema

Krastavci s narančom

300 g krastavca

100 g kiselog mlijeka

30 g sjeckanog vlasca

30 g sezamovih sjemenki

Juha od krastavca

25 g krastavca

100 g mrkve

50 g voćnog jogurta

1 dcl soka od jabuke

Sve namirnice temeljito sjediniti u multipraktiku i po želji dodati maslinovo ulje i začine.

Puding od krastavca

300 g krastavca

100 g marelice

100 g dinje

10 g meda

Smiksati dinje i marelice. Jednu jušnu žlicu meda otopiti u 1,5 dcl vode. Dodati jušnu žlicu chia sjemenki. Nakon 20 minuta pomiješajte sve sastojke te dodajte usitnjene krastavce i miksajte dok smjesa ne postane kompaktna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara