Odaberite sami što ćete učiniti za svoje zdravlje baš danas!

Odaberite sami što ćete učiniti za svoje zdravlje baš danas!

Foto: 123rf

HOĆE li vam išta značiti informacija da je dans Svjetski dan zdravlja?  

Vi, vjerujemo, već prilično brinete o svom, no, ruku na srce - za zdravlje se uvijek može učiniti još nešto. Nešto više. Jer zdravlje nije samo vaš organizam, zdravlje je i vaše mentalno stanje duha. A baš je ono i jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja koje se bavi gorućom boljkom modernog doba - depresijom. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će depresija 2020. postati drugi svjetski zdravstveni problem, a glavna je poruka u povodu ovogodišnjeg dana "Depresija: razgovarajmo", kojom se želi osvijestiti ljude koji boluju od depresije da potraže i dobiju pomoć.  

Depresiju karakteriziraju dugotrajna tuga, nesposobnost uživanja u ranije ugodnim stvarima ili aktivnostima i duševna bol. Ona utječe na obavljanje najjednostavnijih svakodnevnih zadataka, ponekad s razornim posljedicama za odnose s obitelji i prijateljima i mogućnost da se zaradi za život.

Uz to, ljudi koji boluju od depresije često osjećaju manjak energije, promjene apetita, nesanicu ili preveliku potrebu za snom, povećanu tjeskobu ili zabrinutost, smanjenu koncentraciju, do misli o samoozljeđivanju ili suicidu. 

Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mentalni poremećaji drugi su najčešći uzrok hospitalizacija u dobi od 20 do 59 godina, odmah iza karcinoma.

U Hrvatskoj su brojke također poražavajuće - jer od depresije pati ukupno 6 posto žena te 5 posto muškaraca, a prema odgovorima iz jedne velike ankete koja se provodila u našoj zemlji na skali izraženosti depresivnih simptoma iz tog istraživanja, 10,3 posto stanovnika reklo je da ima blage do umjerene depresivne simptome, dok 1,2 posto stanovnika ima umjereno teške do teške depresivne simptome.

>>>Kako tjelovježba može liječiti depresiju<<<

No jako je važno naglasiti da brojka oboljeli od depresije, ili onih koji povremeno osjećaju depresivna stanja, rapidno raste zbog čega se zaista predviđa da će do 2020. godine upravo depresija postati problem broj 2 u čitavom svijetu, a po pitanju samo ženske populacije definitivno zdravstveni problem broj 1.  

A iako se depresija ne može liječiti tek alternativnim metodama važno je istaknuti kako postoje načini da se ipak preveniraju teža stanja, odnosno na vrijeme uklone blaža depresivna stanja, a lijek je naravno - tjelovježba, tjelesna aktivnost koja će potaknuti dobro raspoloženje te prije svega - povećati proizvodnju enzima PGC-1 alfa u mišićima za koje znanstvenici tvrde kako upravo oni imaju moć štititi nas od depresije, upadanja u depresiju, anksioznost i turobna stanja. 

Da bi to dokazali znanstvenici s Instituta Karolinska u Stockholmu proveli su studiju s odraslim osobama kojima je zadatak bio proći trotjedni program laganijih aerobnih treninga - bicikl i trčanje umjerenim ritmom, 4'-50 minuta dnevno. Prije početka i po završetku programa biopsijom su im uzeli malo mišićnog tkiva, dali ih analizu i tako došli do zaključka da se upravo zbog redovne tjelovježbe količina spomenutog enzima znatno povećala te sa sigurnošću mogu tvrditi kako nas redovna tjelovježba doista može zaštiti od tjeskobe, te naravno i znatno gorih stanja. 

I baš je zato redovno vježbanje, šetnja, boravak u prirodi, fizička aktivnost bilo koje vrste, način da svoje zdravlje držite na zadovoljavajućem stupnju. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara