Otkrivamo kako i koliko trebate trenirati ovisno o dobi

Otkrivamo kako i koliko trebate trenirati ovisno o dobi
Foto: 123RF

VOLJELI biste živjeti što duže i što kvalitetnije? Ovakav način života bi vam to mogao osigurati. 

Naime, skupina pisaca objavila je knjigu "Kako doživjeti stotu" u kojoj čitateljima objašnjavaju koliko i kako bi trebali vježbati ovisno o dobi u kojoj se nalaze. 

Ukratko, uspjeli su dokazati da će osoba koja trenira redovito tijekom čitavog života biti puno zdravija i živjet će duže od one pasivnije.

U nastavku vam donosimo što trebate raditi po pitanju tjelovježbe od dvadesetih do sedamdesetih. 

Dvadesete

U dvadesetima vaš organizam sjajno funkcionira čak i ako se ne hranite zdravo. Međutim, to u svakom slučaju nije dobro na duge staze. 

U dvadesetima biste trebali osigurati dobar temelj što se mišića tiče koji će vam pomoći u kasnijim godinama. Autori navedene knjige savjetuju da vježbate 3 do 5 puta tjedno te da se fokusirate na dizanje utega i vježbe snage.

Tridesete

U tridesetima biste trebali probati nešto novo i pokrenuti sve mišićne skupine. Autori savjetuju da nastavite trenirati 3 do 5 puta tjedno, ali da se umjesto vježbi snage i dizanja utega fokusirate na trčanje, plivanje, jogu, tai-chi, ples, bicikliranje i istezanje. 

Četrdesete

U četrdesetima kreće borba protiv nakupljanja sala na trbuhu i opadanja mišićne mase. Upravo biste se zbog toga trebali vratiti dizanju utega i što češćoj tjelesnoj aktivnosti. 

Pedesete

Iako s pedesetima često dolaze bolovi, ne dopustite da vas to obeshrabri. Slušajte svoje tijelo i prilagodite mu vrstu treninga. Među najpoželjnijima su plivanje, joga i pilates.

Šezdesete

Vrijeme je da dokažete da su godine samo broj. Stoga se punom parom vratite u teretanu i dižite utege, plešite zumbu ili se upišite na aerobik u vodi.

Sedamdesete

Žustro vježbanje prestaje, no vi i dalje trebate ostati aktivni. Podizanje ruku i nogu s elastičnom trakom, aerobik i istezanje održat će vas vitalnima i umanjiti sve boljke koje se stvaraju u pasivnim organizmima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara