Što se događa vašem tijelu kada redovito pijete sok od kruške
SOK OD KRUŠKE mnogima je omiljeno osvježenje blago slatkog okusa, a često se koristi i kao prirodni zaslađivač. Iako nudi određene prednosti, poput hidratacije i potpore probavi, važno je znati kako redovita konzumacija utječe na tijelo, od razine šećera u krvi do unosa ključnih nutrijenata, piše Health.com.
Podrška hidrataciji
Sok od kruške, pogotovo onaj 100%-tni, većinom se sastoji od vode i prirodnih voćnih šećera. Zbog toga može pridonijeti dnevnom unosu tekućine i pomoći u održavanju hidratacije. Ipak, stručnjaci savjetuju da se za optimalnu hidrataciju ne oslanjate isključivo na sok, već da kombinirate različite napitke, prvenstveno vodu.
Brzi izvor energije
Zahvaljujući visokom udjelu ugljikohidrata u obliku prirodnih šećera, sok od kruške tijelo može brzo apsorbirati. To rezultira kratkotrajnim, ali brzim porastom energije, slično kao i kod drugih voćnih sokova.
Pomoć kod probavnih smetnji
Sok od kruške može biti koristan kod zatvora jer sadrži sorbitol, vrstu šećera s laksativnim učinkom. Sa otprilike 3 grama sorbitola na 100 mililitara, kruška nadmašuje jabuku, breskvu ili grožđe. Sorbitol djeluje tako što povlači vodu u crijeva, čime omekšava stolicu.
Međutim, važno je napomenuti da kod osoba koje već imaju proljev, sorbitol može pogoršati stanje. Također, sok od kruške je manje kiseo od većine drugih voćnih sokova, što ga čini blažim za želudac.
Oprezno sa šećerom u krvi
Čaša soka od kruške (oko 240 ml) sadrži otprilike 16 grama šećera. Problem je što mnogi komercijalni sokovi uz prirodne šećere sadrže i one dodane. Konzumacija voćnih sokova, posebno onih koji nisu 100%-tni, može dovesti do porasta razine šećera u krvi.
Iako neka istraživanja sugeriraju da 100%-tni voćni sok ne utječe značajno na kontrolu glikemije, prekomjeran unos dodanog šećera povećava rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2 i bolesti srca. Preporuka je unositi manje od 10% dnevnih kalorija iz dodanog šećera. Za osobe s dijabetesom ili one koje uzimaju lijekove, savjetuje se konzultacija s liječnikom o redovitom pijenju soka.
Cijeli plod je uvijek bolji izbor
Pri kupnji soka od kruške ključno je čitati deklaracije. Mnogi proizvodi su mješavine s drugim sokovima te sadrže dodane šećere, arome i bojila. Uvijek birajte 100%-tni sok od kruške bez dodataka. Što se tiče nutritivnih vrijednosti, 100 mililitara 100%-tnog soka od kruške sadrži oko 42 kalorije, 10.6 grama ugljikohidrata, 6.9 grama šećera, 2.1 grama vlakana i 82 miligrama kalija, dok masti i bjelančevina ima u zanemarivim količinama.
Ipak, ako se dvoumite između soka i cijelog ploda, kruška je znatno hranjivija opcija. Velika kruška osigurava preko 7 grama vlakana, dok porcija soka sadrži tek oko 2 grama. Vlakna su ključna za zdravu razinu šećera u krvi i masnoća. Cijeli plodovi također sadrže više polifenola s antioksidativnim djelovanjem, čiji se udio cijeđenjem značajno smanjuje.