Spriječite prehladu

Spriječite prehladu
Foto: 123rf
 
IAKO je uravnotežena prehrana, dovoljna količina sna i osnovna higijena (redovito pranje ruku) odlična podloga za ojačanje imunološkog sustava, postoje i neke namirnice koje možete ubaciti u vašu prehranu kako biste bili zdravi tijekom sezone prehlada.
 
Index dnevno objavi preko 200 tekstova. Nažalost, bilo je i autora koji su u lifestyle rubrikama objavljivali teška sranja bez adekvatne uredničke kontrole. Index nije nepogrešiv, ali svoje greške priznajemo. Takve tekstove korigiramo nakon što ih opazimo. Naslov i sadržaj ovog teksta su stoga naknadno modificirani. Ovakvi i slični savjeti ne mogu zamijeniti savjetovanje s liječnikom odnosno preporuke medicine, a naročito u slučaju ozbiljnijih bolesti. Ako se razbolite, svakako potražite pomoć liječnika. Ispričavamo se zbog neukog autora i nedovoljne pažnje uredništva.

Bazga
 
Bazga se već dugo vremena koristi za izlječenje od prehlade. Istraživanje pokazuje da ekstrakt bobica bazge smanjuje duljinu pojave simptoma prehlade. Ona ujedno pomaže u jačanju imunološkog sustava pomoću biljnih spojeva koje sadrži – antocijanini.  
 
Češnjak
 
Pomoću češnjaka stvara se spoj zvan alicin koji formira komponente s antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima. Studija dokazuje da osobe koje redovito konzumiraju češnjak imaju kraće trajanje bolesti i manje prehlada. 
 
Vitamin C
 
Ovaj vitamin je bitan za dobro funkcioniranje imunološkog sustava, pogotovo kod osoba koje redovito treniraju te su radi toga osjetljiviji na prehlade. Naime nakon teških treninga imunološki sustav se potroši te mu je potrebna regeneracija. Istraživanje provedeno na uzorku od 11.000 osoba pokazuje da osobe pod stresom koje uzimaju 200mg vitamina C dnevno imaju 50% manje šanse za prehladu od onih koji ovaj vitamin ne konzumiraju. 
 
Cink
 
Koristite pastile cinka umjesto lijekova kako biste smanjili simptome prehlade. Kako bi imunološki sustav funkcionirao na optimalnoj razini potreban mu je cink.  
  
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara