Stručnjak otkrio koliko je sati sna potrebno ako želite smršavjeti

Stručnjak otkrio koliko je sati sna potrebno ako želite smršavjeti
Foto: 123RF

​NE postoji univerzalan recept za mršavljenje, no većina stručnjaka kune se u učinkovitost kombinacije kardio vježbi, treninga snage, prehrane bogate hranjivim tvarima, kontrole razine stresa i dovoljno sna. Upravo je kvalitetan san važan dio svake jednadžbe za mršavljenje, no i sastavni dio održavanja željene težine.

"Važno je biti dobro naspavan. Dobar san pomaže vašem mozgu da funkcionira i općenito poboljšava vaše psihofizičko stanje. Spavanje također igra ulogu u vašoj sposobnosti da obraćate pažnju, donosite odluke i budete kreativni", rekao je dr. Rizwan Sultan s University of Texas Medical Branch koji smatra da je potrebno sedam do devet sati sna ako pokušavate izgubiti na težini. 

"To će vam pomoći da izbjegnete umor i pospanost tijekom dana što obično rezultira nedostatkom motivacije za vježbanjem i općenito za kretanjem", objasnio je dr. Sultan. 

"Dobar san pomaže i u ravnoteži hormona, pogotovo onih koji kontroliraju glad i sitost. Ako ste neispavani, njihova bi se ravnoteža mogla narušiti, što bi moglo uzrokovati da jedete i više nego što je to potrebno", rekao je dr. Sultan.

"Pokušajte izbjegavati kofein nakon 22 sati, izbjegavajte masnu hranu i alkohol i eliminirajte sve ekrane iz sobe - mobitel, laptop, televizor, sve što bi moglo omesti vaš san", poručio je ovaj stručnjak. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara