Sve što vas zanima o vrstama meda i boljkama kojima pomažu

Sve što vas zanima o vrstama meda i boljkama kojima pomažu

Foto: 123rf

PUNO je vrsta meda koje možemo pronaći na tržištu i ne trebamo previše objašnjavati da je zdraviji i bolji onaj kojeg kupujete od certificiranih proizvođača za koje ste sigurni da nemaju dodanih šećera, odnosno da se doista radi o mješavini istaknutoj na deklaraciji. No, čak i ako koristite med iz provjerenog izvora, ako vam je med jedina zamjena za šećere te ga koristite više puta dnevno - ne znači da će vam med pomoći za zdravlje ukoliko patite od određenih boljki. Za to vam ipak treba malo bolje poznavanje ovog prirodnog melema, jer med, ako niste znali, može vrlo uspješno liječiti široku paletu "problema". 

Livadni med 

Ovo je najrasprostranjenija vrsta meda koja može itekako varirati i po svom sastavu te naravno - svojoj boji. I to zato što medari koriste med koji je prikupljen iz peludi podneblja i doba u kojem se pčele nalaze pa boja može varirati od svjetlo žute do tamno smeđe. No, jedno je uvijek sigurno - pravi livadni med odličan je za probavu i podizanje imuniteta zbog čega je odličan saveznik nakon oporavka od bolesti, te naravno - kao prevencija, a preporučuje se i osobama s niskim krvnim tlakom. 

Med od maslačka 

Ukoliko osjećate probavne smetnje posegnite za ukusnim medom od maslačka koji doduše zna imati dosta jako aromu, ali je zato odličan za čišćenje jetre, ublažavanje probavnih, želučanih tegoba. 

Med od bagrema

I ovaj med spada pod one uobičajenije, jer je blag, a opet toliko ljekovit na veći spektar boljki - za pomoć dišnim putevima, probavnim problemima, dobar je kod zatvora te još bolji za ublažavanje nesanice. I zato ga slobodno konzumirajte netom prije spavanja. 

Med od lipe 

S ovom vrstom meda valja biti na oprezu ukoliko patite od problema sa srcem jer med od lipe ubrzava rad srca i također ubrzava metabolizam te potiče znojenje. Zato je odličan kod prehlada, bronhitisa, gripe, kao i za kompletnu detoksikaciju, ali nikako za osobe sa srčanim problemima. 

Med od kestena 

Ovaj med ima karakterističnu tamnu boju te intenzivnu aromu, a odličan je za otklanjanje probavnih smetnji, ubrzavanje metabolizma te bolju cirkulaciju. Posebno je preporučljiv anemičnim osobama, a za najbolje rezultate koristite ga kao sladilo za čaj od kamilice, stolisnika, majčine dušice ili šipka. 

Med od vrijeska 

Ako su druge vrste meda odlične za probavu, med od vrijeska definitivno je adut za druge boljke - potiče iskašljavanje, pomaže kod reumatskih oboljenja te bolestima mokraćnih kanala i mjehura. Ima doduše prilično intenzivan okus, ali ga je lako zakamuflirati i zapravo još više potaknut na djelovanje ako se kombinira s čajem od vrijeska. 

Šumski med

Anemične, slabokrvne osobe svakako bi trebale probati med kojeg su pčele "skupljale" od bilja iz šuma jer ima puno više minerala od primjerice livadnog bilja te puno bolje podiže energiju. Zbog toga je odličan za sve koji naporno vježbaju, ali i za djecu, pa čak i trudnice s obzirom da je zapravo vrlo blag za organizam. 

Planinski med

Med s planina odličan je saveznik za - svašta! Od kožnih oboljenja, problema s dišnim putevima, ženskim - ginekološkim problema, protuupalan je i djeluje protiv raznih infekcija te podizanje imuniteta. 

Med od lavande 

Ako tražite prirodno sredstvo za umirivanje organizma, otklanjanje napetosti, a da je istovremeno blag - med od lavande bit će i vam i više nego koristan jer osim umirujućih svojstava lavande odlično će djelovati protiv kašlja i bolesti dišnih puteva. 

Med od kadulje 

Ako vas med od lavande ne umiri, probajte med od kadulje koji umiruje još više, a pritom je odličan diuretik te također blagotvorno djeluje na dišne puteve. 

Med od ružmarina 

Ova vrsta meda također spada pod prirodne umirivače - a kao i prethodne dvije vrste meda također blagotvorno djeluje na dišne puteve. No, iako ovom prilikom nismo spomenule i druge vrste meda koje je moguće način na tržištu, med od ružmarina, što moramo istaknuti, ima vrlo jak učinak na probavne tegobe te savršeno djeluje na jetru i žuč, a da pritom uklanja stres i iscrpljenost. Dakle, ako vam treba prirodno sredstvo sa smirenje, a ujedno i podizanje energije koji je uz to i vrlo ugodnog, specifičnog okusa - pronađite upravo med od ružmarina. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara