Vjerujete da ove namirnice jačaju imunitet, ali to baš i nije istina

Vjerujete da ove namirnice jačaju imunitet, ali to baš i nije istina
Foto: 123RF

SEZONA prehlade, gripe i mnogih viroza je u punom jeku pa mnogi posežu za različitim "čudotvornim" namirnicama koje će im ekspresno pojačati imunitet. No, jedan je stručnjak u razgovoru za The Healthy odlučio ukloniti neke od tih mitova.

"Mnogo toga za što mislite da je loše je ustvari dobro, ali i onog za što mislite da je dobro, a loše je", rekao je internist dr. Mike Finkelstein koji se slaže da mnogi savjeti koje čujete mogu biti poprilično zbunjujući.

Jedna jabuka na dan

Drži li zaista liječnika podalje?

"To je zdravo voće. Sadrži neke vitamine, a kora je dobra za probavu i čisti zube", objasnio je Finkelstein.

No, prema njegovom mišljenju, ako gledamo samo imunološki sustav, jedna jabuka dnevno ne čini nikakvu razliku.

Vitamin D

Ovaj vitamin jača zdravlje kostiju, a također može olakšati bolove u mišićima i spriječiti glavobolju. 

"Ali to ne čini ništa za jačanje imuniteta", kaže dr. Finkelstein. 

Štoviše, njegov prevelik unos može uzrokovati toksičnost vitamina D i dovesti do nakupljanja kalcija u vašoj krvi. Smatra da je normalno doziranje 1000 mg dnevno.

Med

Mnogi smatraju da je med jedan od najboljih prirodnih lijekova. Iako on zbilja ima određenu znanstvenu potporu kao sredstvo za suzbijanje kašlja i dobar oblog za rane, nema dokaza da jača imunološki sustav. U stvari, upravo suprotno.

"Med je šećer, a šećer općenito pogoršava vaš imunitet", kaže dr. Finkelstein

Posebno je važno izbjegavati davanje meda djeci mlađoj od jedne godine jer povećava rizik od botulizma, rijetkog, po život opasnog trovanja uzrokovanog otrovima koje proizvodi bakterija Clostridium botulinum. 

Zeleni čaj

"Bilo koji čaj je dobar za vas, a zeleni čaj nije ništa posebniji", ističe Finkelstein te dodaje da zeleni čaj "nema onoliku moć koliku ljudi misle". 

Također, smatra da je cijela priča o ovom čaju ustvari sam stvar marketinške promocije, a savjetuje da i umjesto čaja pijete običnu vodu. 

Probiotici

Ove zdrave bakterije, koje se nalaze u suplementima i fermentiranim namirnicama poput jogurta i kiselog kupusa, pomažu vašem probavnom sustavu da popravi stanje vaše kože, odnosno ekcema. Također, neki pripisuju probioticima zasluge za jačanje imuniteta, ali "znanstveni dokazi za to su neuvjerljivi", smatra Mike.

Koje namirnice zbilja poboljšavaju imunitet?

Omiljeni lijek vaše bake, pileća juha, poboljšava imuniteta, ali pod jednim uvjetom...

"Morate koristiti pravu piletinu. Ne možete koristiti kokošje kocke za juhu, kao što ne možete napraviti ni vegansku ili vegetarijansku pileću juhu. Ono što ovoj juhi pruža antivirusna svojstva su upravo masnoća i pileća kožica", objasnio je dr. Finkelstein. 

Osim toga, postoje znanstveni dokazi da unos cinka doprinosi poboljšavanju imuniteta, a prema mišljenju ovog internista i češnjak bi trebali uvrstiti u svoj "plan borbe protiv prehlade". Kako kaže, vitamin C za koji mnogi smatraju da pomaže u borbi protiv prehlade, "nije lijek za prehladu, ali može vam pomoću u prevenciji, kao i održavanju i funkcioniranju imunološkog sustava".

Uz to, savjetuje da se odmarate, ne pušite, provodite što više vremena na zraku, perete ruke toplom vodom i sapunom, vježbate te pazite na zdravu prehranu.

"Sve su to stvari važne za opće zdravlje i jačanje imunološkog sustava", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara