Volite spavati uz upaljeni televizor ili svjetlo? Razmislite još jednom

Volite spavati uz upaljeni televizor ili svjetlo? Razmislite još jednom
Foto: 123RF

VJEROVALI ili ne, ali zbog spavanja uz upaljeno svjetlo ili televizor, mogli biste se udebljati.

Studija provedena na U.S. National Institute of Environmental Health Sciencesu pokazala je upravo to, da spavanje uz upaljeno svjetlo ili televizor može biti povezano s debljanjem.

"Gašenje svjetla tijekom sna može biti koristan alat za smanjenje rizika od debljanja i debljine. Izloženost umjetnom svjetlu noću može potisnuti hormon spavanja melatonin i poremetiti prirodni ciklus spavanja i buđenja“, ističe dr. Yong-Moon Mark Park, vodeći autor studije.

"To također može poremetiti svakodnevne varijacije hormona stresa i utjecati na druge metaboličke procese na načine koji pridonose povećanju tjelesne mase", objasnio je Park.

U provedenoj studiji sudjelovalo je gotovo 44 tisuće žena u rasponu od 35 do 74 godine. Žene koje su spavale s upaljenim svjetlom imale su 17 posto veću šansu da u pet godina dobiju pet i više kilograma.

"Nedostatak i nepravilan san poznati su čimbenici rizika od pretilosti, a razlozi se kreću od utjecaja na raspoloženje do promjena u hormonalnoj ravnoteži. Stoga ugasite svjetlo i televizor prije spavanja i tako sačuvajte svoju vitku liniju", poručili su autori studije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara