Istraživanje pokazalo da jedna od pet mladih osoba ne razlikuje tikvice i krastavce
NEDAVNO provedeno istraživanje u Francuskoj došlo je do vrlo zabrinjavajućeg otkrića - jedna od pet mladih osoba ne zna kako određeno povrće izgleda.
Istraživanje pod nazivom "Francuska i svakodnevna prehrana" naglašava razlike u prehrambenom ponašanju između različitih dobnih skupina francuskog stanovništva, a najviše iznenađenja je upravo kod mladih. Oni u dobi od 15 do 24 godine, kojih je 20 posto, ne znaju razlikovati tikvice i krastavce.
>> Drastično poskupjelo voće i povrće. Rekorder su kruške
Kada su vidjeli sliku tikvice, 18 posto mladih mislilo je da se na slici nalazi krastavac, a 2 posto njih mislilo je da gleda sliku patlidžana. Među osobama koje su starije od 24 godine i ispitane na temelju istih slika rezultati također nisu bili obećavajući - 11 posto njih ne može prepoznati tikvice, a 10 posto njih tikvice brka s krastavcima.
Ne raspoznaju ni neko voće
Kad je riječ o drugoj hrani, postotak ljudi koji je ne mogu raspoznati nešto je manji - 16 posto Francuza brka grejp s crvenom narančom, a među mlađima od 25 godina ta je brojka nešto manja, tek 12 posto. A kada je u pitanju, primjerice, cvjetača, situacija je nešto bolja - samo 4 posto ispitanika u dobi od 15 do 24 godine nije prepoznalo ovo povrće.
Kako bi se mlade generacije potaknulo na bolju prehranu, kuhanje i konzumaciju svježih proizvoda, čak 83 posto mladih slaže se da bi ih u školama trebalo više i bolje informirati o prehrambenim proizvodima.
Mladi najviše jedu prerađena jela i fast food
Osim što ne raspoznaju voće i povrće, istraživanje je pokazalo da mladi sve rjeđe konzumiraju svježe voće i povrće i više posežu za prerađenim jelima, njih čak 44 posto. Uz to, 89 posto osoba u dobi od 15 do 24 godine preferira hranu bogatu škrobom, poput tjestenine, riže i krumpira, a 40 posto njih često jede konzerviranu hranu.
>> Produljite svježinu voća i povrća u smočnici uz nekoliko kul trikova
Više od polovice mladih u dobi od 15 do 24 godine, njih 59 posto, barem jednom mjesečno jede u restoranu brze hrane, u usporedbi s 37 posto cijele populacije. Također, samo 46 posto ispitanih kaže da svaki dan ili gotovo svaki dan kuha obroke sa svježim namirnicama.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati