U Kopenhagenu sam probao neobičnu pizzu - po dosta višoj cijeni nego kod nas
Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.
Dugo planirani odlazak u Kopenhagen došao je napokon na red, a poklopio se s početkom adventa i adventskih sajmova u Danskoj. Naravno, prije samog sam puta dobro sam proučio informacije vezane uz pizzerije u Kopenhagenu te mi je u užem izboru završilo njih pet. Plan je bio posjetiti dvije od tih pet pizzerija pa mi je bilo bitno donijeti dobru odluku.
Od dvije pizzerije - jedna je bila promašaj
Ona najbolja, pizzerija Surt, otpala je odmah zbog vrlo strogih kriterija rezervacije. Surt vam prilikom rezervacije skine 500 danskih kruna (70 eura) s kartice i ukoliko ne dođete na rezervirani termin to vam i naplati. Osobno mi je to pomalo nekorektno i iritantno, a budući da si nismo željeli stvarati dodatni pritisak i vremenska ograničenja, Surt je otpao.
Od preostale četiri izabrali smo pizzerije Luca i Baest. Izbor Luce bio je pun pogodak, a Baesta totalni promašaj. No, Baest ću opisati u posebnom osvrtu, a sada kratki osvrt na pizzeriju Luca koja se nalazi u ulici Gammel Strand u samom centru grada odmah uz kopenhagenski kanal. Luca je relativno mala, lijepo uređena pizzerija tople i domaćinske atmosfere.
Pizze neobičnih nadjeva i - pizza s krumpirom
Poslužuju napoletanske pizze poštujući talijansku tradiciju što ponosno ističu i na svojoj internetskoj stranici. Tijesto fermentira dugih 72 sata, a recept je dio obiteljske tradicije. U ponudi je deset pizza pomalo neobičnih nadjeva.
Moji će vjerni pratitelji ostati uskraćeni za uobičajeni užitak komentiranja budući da Luca u ponudi nema pizzu s mortadelom i pistacijom. A budući da u ponudi nije bilo moje omiljene pizze izabrao sam Patate e Salsiccia, pizzu s krumpirom i talijanskom tradicionalnom kobasicom.
Ovo nije prvi put da naručujem pizzu s krumpirom. Nedavno sam u slovenskoj pizzeriji Orli pojeo odličnu pizzu s
krumpirom. U Orliju se krumpir peče na pizzi izrezan na male kockice dok ga Luca priprema s nešto većim komadićima u nadjevu koji su jako mekani. To što pizzerija u centru Kopenhagena u ponudi ima pizzu s krumpirom nije ništa čudno.
Krumpir je poprilično zastupljen i jedan je od glavnih sastojaka u danskoj prehrani pa se pizzerija Luca očito prilagodila danskoj tradiciji. Uz pizzu s krumpirom naručili smo i klasičnu Margheritu. Obje su pizze jako dobre moderne napoletane, kako izgledom tako i okusom. Tanka i mekana sredina s uzdignutim i prozračnim rubovima prekrivenim prepoznatljivim crnim flekama. Pizze su zasitne, ali lagane i bez naknadnog osjećaja težine u želucu.
Cijene dosta više nego kod nas
Cijene su u Danskoj što se tiče hrane dosta više nego kod nas pa se cijene u Luci kreću od 125 danskih kruna (17.50 eura) pa sve do 180 danskih kruna (25 eura) koliko košta Funghi e Tartufo. Većina je pizza oko 20 eura što je u odnosu na neke druge restorane i pizzerije u Kopenhagenu itekako prihvatljivo i pristupačno. Uz pizzu sam ovaj put umjesto tradicionalnih talijanskih piva ipak izabrao točeni Anarachist Season IPA.
Pizzerija Luca je prva danska pizzerija koju sam posjetio i svakako je bila dobra odluka i izbor. U zadnjih je nekoliko godina ova pizzerija bila uvrštena na TOP 50 liste najboljih europskih pizzerija o čemu svjedoče i diplome i priznanja koja vise po zidovima. Nakon duge šetnje gradom i obilaska kopenhagenskih znamenitosti dobro su nam sjele jako dobre i ukusne Lucine napoletanske pizze.
I mala zanimljivost za kraj vezana uz već spomenute cijene. Iako se 20 eura za naše prilike i standarde čini puno to je u Danskoj uobičajena cijena. Usporedbe radi, malu čašu kuhanog vina na obližnjem adventskom sajmu platili smo za nas nestvarnih 11 eura.
