Zanimljiva povijest sočnog bliskoistočnog kolača i recept od kojeg se ne odvajamo

KOLAČ s fotografije naziva se basbousa, ali poznat je i pod nazivima harissa, aricha, harissa hloua, revani, rabani, kalb el louz, chapka, chamia, safra, pastūsha, namoura, alnmorh ili shamali. Kako god se zvao, fin je i sočan pa nije dugo trebalo da stekne globalnu popularnost.
Jedan je od najpopularnijih na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, ali i u nekim balkanskim zemljama poput Grčke, Bugarske, Albanije i Turske ili Armenije. Pšenična krupica ili gris ključni je sastojak recepta za basbousu koji, ovisno o zemlji, može sadržavati još i brašno od badema ili pistacija, kao i ribani kokos.
U Egiptu se, primjerice, može naći pripremljen s bademovim brašnom, a na vrhu obilato posipan lješnjacima; u Libanonu i Siriji s mljevenim pistacijama, kokosom ili kandiranom koricom naranče.
Sočan je zbog šećernog preljeva
Čim izađe iz pećnice, basbousa se izdašno prelijeva hladnim šećernim sirupom koji ponekad može sadržavati limunov ili narančin sok (ili koricu), ili vodicu cvijeta naranče, ružinu vodicu, kao i začine poput klinčića ili cimeta.
Smatra se da je originalno iz Turske
Podrijetlo basbouse seže u tursku kuhinju i zapravo se smatra klasičnim kolačem još iz vremena Osmanskog Carstva. Kolač su, vjeruje se, prvi put ispekli otomanski slastičari kako bi proslavili osvajanje Armenije u šesnaestom stoljeću.
Bitka kod Revana, glavnog grada države koja se danas zove Armenija, dala je ime ovom poznatom desertu - u uvodu teksta spomenuli smo revani kao jedan od nativa za ovaj kolač u svijetu poznatiji kao basbousa. Inače, riječ revan značila bi dragocjen.
Ostali nazivi za ovaj slasni kolač
Naziva se basbousa u mnogim zemljama Bliskog istoka, ali također i harissa ili harissa hloua u Tunisu i u Egiptu, kalb el louz u Alžiru, chamia u Maroku, revani ili rabani u Turskoj, safra u Izraelu, pastūsha u Kuvajtu, namoura u Libanonu ili Siriji, revani u Grčkoj, shammali na Cipru ili shamali u Armeniji.
Ovaj kolač je vrlo popularan među mnogim židovskim i muslimanskim zajednicama diljem svijeta. Sefardski Židovi ga u Turskoj poznaju kao tishpishti (tishpitti ili tezpishti). Židovi u Turskoj pripremaju ga za posebne prilike kao što su Rosh Hashanah (židovska Nova godina) ili Pesach (Pasha). Tishpishti je najpopularniji kolač tijekom Pesaha kada se griz zamjenjuje matzo brašnom (beskvasni kruh). Muslimanima je obavezan u svetom mjesecu ramazanu.
Kako se priprema?
Svi sastojci za biskvit se izmiksaju u jednoj posudi. Nema ih puno i gotovo sve imate kod kuće - brašno, pšenični gris, jogurt, ulje, šećer. Po vrhu poslažete nekoliko cijelih badema ili oraha, ali nije obavezno. Ispečete, a dok se peče skuhate sirup od vode, šećera i cijeđene naranče. Prelijete i ohladite. Okus je fantastičan, a kolač nevjerojatno sočan.
Recept za basbousu s točnim količinama sastojaka možete pronaći na ovom linku.
