Problemi s ponašanjem kod papiga: Dominacija nad drugim pticama i vlasnikom

Foto: Shutterstock

HIJERARHIJA u prostoru gdje boravi više ptica normalno je i nužno ponašanje. Kada se jednom korektno uspostavi i ne narušava, dominantna ptica svoju ulogu ne ističe. Problem u ponašanju se javlja kada se nešto promjeni u jednoj već uspostavljenoj hijerarhiji.

Dominacija prema drugim pticama

Nekompatibilnost dviju ptica, pa čak i suprotnih spolova, može dovesti do dominacije jedne i omalovažavanja druge, podčinjene ptice, što obično dovodi do čupkanja perja s glave podčinjene ptice. Intenzitet boje pokljunice kod mužjaka tigrica često je osnova za odabir ženke, a ako ona ima već od prije odabranog partnera, postaje agresivna. Agresivnost dovodi i do smrti, a u najboljem slučaju neplodnosti izazvane stresom. Nužno je zato razdvajanje ptica.

Roditeljska dominacija traje kao agresija dok se ptica ne opernati. Zato je najbolje odvojiti mlade čim počnu samostalno jesti. To je učestala pojava kod rozela.

Dominacija prema ljudima

Hijerarhija se uspostavlja i kada je ptica držana sama, ali između ptice i vlasnika. Kada ptica dominira nad vlasnikom postaje agresivna, što se posebno opaža kod mladih amazona. Ptica koja je prenaglašeno privržena i posesivna prema jednoj osobi može biti agresivna prema drugim ljudima ili pticama. Takvom su ponašanju sklone are.

Liječenje je teško i temelji se na uključivanju drugih članova obitelji u komunikaciju s pticom, a isključivanjem osobe prema kojoj je posesivna. Plašljiva ptica koja pokušava dominirati nad vlasnikom, gricka vlasnikov prst, odbija izvoditi trikove i teško se drži u ruci. Ako je kavez ili stalak smješten iznad vlasnikovih leđa, ptica često osjeti dominaciju, a kad je smještena stalno niže od vlasnikovog struka postaje panična i neurotična.

Najbolja je visina vlasnikovih grudi. Kada pticu odvikava od ovog oblika ponašanja, vlasnik mora biti zahtjevan, ali ne agresivan. Seksualne poticaje poput maženja, igranja s omiljenom igračkom ili skrivanja na mračnom mjestu, treba izbjegavati. Radi smanjivanja dominacije treba prestati s hranjenjem ad libitum sve dok ptica ne prestane napadati, piše portal Životinje.rs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara