Evo o čemu se najčešće laže čitavoj obitelji

Foto: Shutterstock

STUDIJA provedena u Baltimoreu pokazuje zanimljive rezultate po pitanju o čemu lažemo, kome i kada.

Lagati općenito nije dobra ideja, a nerijetko ćete tim činom i povrijediti mnoge oko sebe, no moralnost i apsolutne vrijednosti su jedna, a stvarni život druga stvar.

Nova studija pokazala je kako čak 77 posto roditelja laže svojoj djeci o financijama, a samo 15 posto govori istinu, ali samo jednom tjedno.

Kada je riječ o bračnim partnerima, gotovo polovica Amerikanaca laže svojim životnim suputnicima, navedeno je u istraživanju o "financijskoj nevjeri".

Ove brojke za sobom povlače pitanje je li ikad u redu lagati o novcu.

"Naravno", tvrdi Mark La Spisa, predsjednik tvrtke Vermillion koja se bavi financijskim savjetovanjem. "Novac je privatna stvar te niste obavezani dijeliti informacije o njemu sa svim članovima obitelji. Zapravo, ponekad vas previše govora o novcu može učiniti žrtvom", piše Huffington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, neke su laži smišljene u najboljoj namjeri. Borite li se s ozbiljnim novčanim problemima, vjerojatno to ne želite podijeliti s vašim djetetom koje je premlado da pravilno shvati problem.

"Iskrenost je najbolja politika"


Procijenjeno je da oko šest milijuna Amerikanaca svoje financijsko stanje krije od ljudi važnih u njihovim životima, a to sve čine zbog osjećaja financijske neovisnosti, piše u anketi CreditCardsa.

Mikelann Valterra, financijska savjetnica i autorica knjiga "Zašto žene zarađuju manje", vjeruje kako je uvijek bolje podijeliti istinu sa svojim partnerom. Drugim rođacima i široj obitelji, kako tvrdi, ipak ne dugujete nikakva objašnjenja.

Spisateljica iz Toronta, Samantha Kemp-Jackson, objasnila je zašto laže svojih četvero djece. "Oni ispituju pitanja svakih pola minute i ne možete na svako od njih povesti duboku diskusiju jer bi to potrajalo čitave dane i noći. Stoga mi se čini sasvim normalno ponekad im reći da više nemam novca na računu kad požele nešto preskupo".

Robert Feldman, profesor psihologije na Sveučilištu u Massachusettsu i pisac, tvrdi da je sasvim u redu na pitanja koliko zarađujemo, koliko novca imamo te koliko smo platili nešto odgovoriti kako je riječ o privatnim stvarima o kojima ne želite razgovarati.

"Iskrenost možda nije savršena politika, ali je i dalje najbolja", završio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara