Hrvatski strip junaci: Andrejix, Markić Misterija, Culejman Veličanstveni...

Hrvatski strip junaci: Andrejix, Markić Misterija, Culejman Veličanstveni...
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SVJETSKI festival stripa koji se jednom godišnje održava u Makarskoj i ovog će svibnja okupiti veliki broj ljubitelja crtanih romana. Pitali smo hrvatske stripofile tko su najpopularniji strip junaci među Hrvatima.

Dylan Dop je iznimno tražen u cijeloj regiji jer sve više mladih ljudi odmor od problema i stresa nalazi upravo u dopu. Paranormalne pojave su prosječnom čitatelju zabavnije i veselije od svakodnevnice pa se rado prepuštaju akciji koju dop nudi. 

Markić Misterija također ima (p)određeni broj obožavatelja, a iako Java često zasjeni glavni lik, ne može se poreći utjecaj Misterije na mladi naraštaj. Lik se bavi slučajevima koje su znanost i medicina odavno objasnile te od poznatog pravi nadimak i histeriju.

Zloduh sa skalpelom, odnosno Za-gwo-zd-te-jeb najpoznatiji je lik na našim prostorima, a "Tisuću mu skalpova!" nije vjerodostojan broj. Zloduh je, s razlogom, lažno skroman.

Komadant Markovina je karakter kojeg mnogi rado prate mada im nije najomiljeniji lik. Nekima smeta što se udružuje s karakterima različite vjerske i rasne pripadnosti, no komadanta Markovinu Blef nikad nije iznevjerio.

Dvolični Tom svoje neprijatelje nalazi u braći Srbima. Premda ih zarobi ili ustrijeli, Srbi se već u narednoj epizodi vrate življi, borbeniji i otporniji. Zato Tom ima konja koji mu u toj borbi pomaže govoreći mu šta da radi.

Paraliziranog vođu, viđenog oko šatora i crkava, kao i svugdje gdje može doći do zarade i pozornosti, od obične nule dijeli tek Broj 1. Za razliku od njegove opsjednutosti sobom, Grunfoja je altruist,a njegov um preMOSTćuje svaki problem. -Bolje biti mrtav u Irskoj negoli živ u Hrvatskoj! -poznata je krilatica ovog genijalca čiji izumi i planovi traju koliko i političko obećanje. 

Velika Bleka, premda glup lik, jedan je od najpopularnijih na ovim prostorima. Vole je oni kojima je kušin Stena, a njena radnja se brzo "čita" jer dvije epizode nikad nisu povezane u smislenu cjelinu. Zato, a i zbog plave kose, taj lik zovemo Blekom.

Andrejix ima zavidan broj pratitelja, vjerojatno zbog čarobnog napitka od ljekovitih trava s izvora rijeke Čikole. Njegova moć ovisi isključivo o Čikolaškom napitku, inače je boležljiv, povučen i nesiguran. Nekad ga zamijene s Obelixom, no Andrijix se vrlo brzo vrati na standardnu težinu. 

Nadan nikad nije rekao NEVER i zato je posebno omiljen među ženskom publikom. Sve svoje probleme rješava uz pomoć prijatelja i kolega, pa je jedan od rijetkih karaktera koji nema natprirodne moći. Nisu mu ni potrebne. 

Mister Ono je poznat po ljubavi prema avionima. Njegova veličina i karakter iščitavaju se u samom nadimku. S obzirom na slabu popularnost među ljubiteljima stripa, više ne izlazi, a ono šta je od njega preostalo može se jeftino kupiti.

Čoban barbarin je preživio svašta. Bio je uhapšen i zatočen, a dok su slični njemu (is)trunuli u ćelijama, on je gulio krompire i vjerovao instiktu da će se osloboditi ropstva. To se i dogodilo. Nema mnogo obožavatelja Čobanovog lika i djela, a kreator koji ga je stvorio naposljetku je prezreo samog sebe.

Bilo je i onih koji nisu razlikovali crtane junake od povijesnih ličnosti, pa je na strip ljestvici najpopularnijih svoje mjesto nezasluženo zauzeo i Culejman Veličanstveni. Osim prezira i gađenja zbog takvog lapsusa, drugih komenatra nije bilo. 

Razlikuju li Hrvati junake od antijunaka, teško je reći. Nije ni važno. Svi navedeni "junaci" zapravo i jesu Družina od vješala!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara