18. tjedan trudnoće: Beba se sve više kreće, a mami raste apetit

18. tjedan trudnoće: Beba se sve više kreće, a mami raste apetit

Foto: Shutterstock

Beba

U 18. tjednu vaša beba ima oko 15 centimetara. Mnogo se kreće, a vi ćete te pokrete početi sve češće primjećivati.

Uši su se već pomakle na pravo mjesto i sada malo strše iz glave. Vrijeme je i da počnete ponavljati uspavanke jer će vaša beba uskoro moći čuti. Sitne kosti srednjega uha i živčani završeci iz mozga u fazi su razvoja pa će dijete uskoro čuti zvukove kao što su otkucaji majčina srca i kolanje krvi kroz pupčanu vrpcu.

Razvijaju se oči koje se sada usmjeravaju prema naprijed umjesto na stranu. I dosad su se kosti vašega maloga fetusa razvijale, ali su bile prilično mekane. Ovoga se tjedna počinju okoštavati.

Mama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polako bujate, a raste vam i apetit. Nastojte ga utažiti zdravim namirnicama.

> Prehrana u trudnoći: Što je najbolje za mamu i bebu, a što treba izbjegavati?


Kako vam raste trbuh, mogli biste imati problema s pronalaženjem pravog položaja za spavanje. Na trbuhu više ne možete i ne smijete spavati, a ne leđima također nije preporučljivo zbog toga što maternica može pritiskati vene zbog čega se krv teže vraća u srce. Najbolje vam je spavati na boku.

Tata


Vrijeme je za razmišljanje o imenima pa u društvu partnerice kombinirajte muška i ženska ili se odlučite samo za jedno, ako ste već saznali spol. Imajte na umu da će dijete to ime nositi cijeli život pa se, koliko god bili kreativni, nemojte odveć zaigrati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara