Stigli smo do 19. tjedna: Beba čuje vaš glas

Stigli smo do 19. tjedna: Beba čuje vaš glas

Foto: Shutterstock

Beba

Fetus je dug oko 15 centimetara, a beba počinje osjećati podražaje te formirati osjete mirisa, okusa, vida i dodira. Također može čuti vaš glas. Vaša je beba sada prekrivena bijelom voskastom smjesom koja se naziva verniks i koja štiti nježnu kožu od oštećenja. S vremenom će taj sloj nestati, ali se prerano rođena djeca mogu roditi s njim.

Fetus je još uvijek malen, ali se u ovom tjednu razvija masno tkivo koje će vaše dijete grijati nakon rođenja. U posljednjem će se tromjesečju razviti još slojeva masnoće. Ako nosite djevojčicu, u njezinim su se jajnicima već razvile primitivne jajne stanice.

Mama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerijetko se u ovom razdoblju kod trudnica povremeno pojavljuje kratka i oštra bol u donjem dijelu trbuha što je u većini slučajeva posljedica rastezanja mišića. Ako bol potraje, svakako posjetite liječnika.

Vrijeme je i da se, ako još niste upišete na neki od trudničkih tečajeva na kojima ćete se najbolje pripremiti na ono što vas čeka. Bilo dobro onamo povesti i partnera kako bi bio uključen u cijelu trudnoću.

Tata


Budite uključeni i potpora partnerici. Pratite je na trudnički tečaj kako biste znali sve što se događa s njom i vašim nerođenim djetetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara