Domaća zadaća je dobra za djecu? Istraživanje kaže da je najveći uzrok stresa

Domaća zadaća je dobra za djecu? Istraživanje kaže da je najveći uzrok stresa
Foto: 123RF

DOMAĆA zadaća je jedna od najgorih stvari u životu tinejdžera. Nakon što su satima sjedili u školskim klupama, kad dođu kući čeka ih gomila domaćih zadaća. Neki kažu da tako bolje savladavaju gradivo koje su naučili u školi, dok drugi tvrde da stvara nepotreban stres djeci i roditeljima koji se često moraju uključiti i pomagati.

Prema novoj studiji koju je provelo Vijeće za bolji san, domaća zadaća je najveći izvor frustracije za tinejdžere. Tako se izjasnilo čak 74 posto ispitanika. 51 posto kaže da utječe na samopoštovanje, 45 posto na očekivanja roditelja, a 15 posto i na nasilničko ponašanje.

Domaća zadaća oduzima i puno vremena, odnosno u prosjeku 15 sati tjedno, dok trećina tinejdžera tvrdi i 20 ili više sati.

Stres i previše domaće zadaće dovode do nedostatka sna, kažu iz Vijeća.

Prema anketi, 57 posto tinejdžera se izjasnilo da ne spava dovoljno, a 67 posto kaže da noću spava samo pet do sedam sati što je daleko manje od preporučenih osam do deseti sati.

Iz Vijeća za bolji san tvrde da njihovo istraživanje pokazuje da kada tinejdžeri osjećaju veći stres, manje i spavaju. Kasnije liježu, ranije se bude i imaju više teškoća.

''Otkrili smo da tinejdžeri žrtvuju svoj san da bi napravili sve domaće zadaće, a zbog toga su pod većim stresom, ali ne dobivaju bolje ocjene'', pojasnila je Mary Helen Rogers iz Vijeća.

Još jedno zanimljivo otkriće ove studije je da učenici koji ranije legnu u krevet i ranije se probude bolje akademski napreduju od onih koji kasno liježu, čak i ako to čine jer pišu domaće zadaće.

Savjet Vijeća za bolji san tinejdžerima je da pokušavaju spavati osam do deset sati svake noći, bez obzira na domaću zadaću. Uz to dodaju da temperatura u sobi treba biti između 18 i 20 stupnjeva, a elektronički uređaji isključeni. Trebaju nabaviti i udoban madrac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara