Koliko je pametno planirati trudnoću usred pandemije koronavirusa?

Koliko je pametno planirati trudnoću usred pandemije koronavirusa?
Foto: Pexels

PANDEMIJA koronavirusa još uvijek je velika nepoznanica ljudima. Između ostalog, stručnjaci nisu sigurni kako djeluje na trudnice. Iako statistika pokazuje kako trudnice i djeca rjeđe obolijevaju, nitko ne može sa sigurnošću reći može li se koronavirus prenijeti s majke na dijete, ali ni hoće li trudnica imati ozbiljne simptome u slučaju zaraze.

"Čini se da ne vidimo prijenos na plod, što je sjajno", izjavila je za HuffPost dr. Mary Jane Minkin s Klinike za ginekologiju i porodništvo s Yale Universityja.

Drugim riječima, ako se trudnica i zarazi, stručnjaci vjeruju da je mala vjerojatnost da će virus prijeći i na dijete. Također, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije navode da čak ni zarađene rodilje ne bi trebale prekidati dojenje jer ne postoje dokazi da se virus može prenijeti putem majčinog mlijeka.

No, važno je znati da trudnoća može dovesti do promjena u imunološkom sustavu, zbog čega trudnice mogu imati veći rizika od ozbiljnijih ishoda ako se zarazite nekim respiratornim virusima. Upravo zbog tih promjena imuniteta, Američki fakultet opstetričara i ginekologa ističe da se trudnice trebaju smatrati rizičnom populacijom kada je covid-19 u pitanju. Iako nisu izričito savjetovali odgađanje trudnoće tijekom ovih kriznih vremena, ističu kako je važno pobrinuti se da vaš imunitet bude u punoj snazi. 

Ipak, postoje određene skupine koje trenutno ne bi trebale pokušati začeti. Primjerice, Američko udruženje za reproduktivnu medicinu zatražilo je trenutno obustavu većine tretmana, uključujući i in vitro oplodnju. Nadalje, pozvali su liječnike da razmisle o otkazivanju svih prijenosa embrija.

Osim toga, trudnoća se ne preporučuje ni ženama koje imaju problema sa srcem ili plućima. Isto vrijedi i za one osobe koje loše podnose stresne situacije jer bi im sve ovo, u kombinaciji s hormonalnim promjenama, moglo jako teško pasti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara