Proizvođači dječje hrane muljaju, a djeca riskiraju niz oboljenja, upozorava WHO

Proizvođači dječje hrane muljaju, a djeca riskiraju niz oboljenja, upozorava WHO
Foto: 123RF

GOTOVO polovica analiziranih kašica za dojenčad nije propisno označena i sadrži prevelike količine šećera. Rezultat je to istraživanja koje je provela Svjetska zdravstvena organizacija (SZO, WHO) u periodu od studenoga 2017. do siječnja 2018. godine.

Istraživanjem Regionalnog ureda WHO-a za Europu pregledano je gotovo osam tisuća prehrambenih proizvoda za bebe iz 516 trgovina u četiri grada, Beču, Sofiji, Budimpešti i Haifi, a rezultati su mnoge šokirali.

Naime, kako ističu u svom izvješću, u otprilike pola ispitanih proizvoda više od 30 posto kalorija čine šećeri, a oko trećina proizvoda kao sastojak navodi šećer, koncentrirani voćni sok ili druga sladila. Naravno, jedan dio tih šećera su prirodni šećeri iz voća i povrća od kojeg se radi analizirana dječja hrana te je to potpuno prihvatljivo. No, problem je u dodanim šećerima koji takvu hranu vrlo lako pretvaraju u prave energetske bombe. Osim toga, dodani šećeri mogu utjecati na razvoj ukusa kod djece, povećavajući njihovu naklonost slađoj hrani, navodi se u izvješću.

Također, otkriven je i problem kod označavanja takve hrane. Čak 60 posto ispitanih prehrambenih proizvoda označeno je kao prikladno za dojenčad ispod šest mjeseci starosti, a to nije u skladu preporukama WHO-a koje sugeriraju da bi se dojenčad trebala hraniti isključivo majčinim mlijekom prvih šest mjeseci.

Ovi rezultati zabrinjavaju zbog mnogih razloga.

Osim što prevelika konzumacija šećera može povećati rizik od prekomjerne težine i zubnog karijesa, može dovesti i do mnogih drugih bolesti.

"Pravilna prehrana u ranom djetinjstvu i dalje je ključna za osiguravanje optimalnog rasta i razvoja djece te za bolje zdravstvene ishode kasnije u životu - uključujući prevenciju prekomjerne težine, pretilosti i nezaraznih bolesti povezanih s prehranom", zaključuje dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije za Europu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara