Roditelji šokirali otkrivši što misle o dječjem provođenju vremena pred ekranima

Roditelji šokirali otkrivši što misle o dječjem provođenju vremena pred ekranima
Foto: 123 RF

SVE je više djece koja svoje slobodno vrijeme provode pred ekranima uz dopuštenje svojih roditelja koji pak misle da je to dobro za njihov razvoj, tvrdi britansko istraživanje. Childcare.co.uk istraživanjem je obuhvatio 4051 roditelja, a rezultatima su ostali šokirani.

Čak 87 posto Britanaca je sretno što njihova djeca imaju pristup raznim ekranima - televiziji, računalu, mobitelu itd. - već u dobi od dvije godine. 

Oko dvije trećine, 68 posto njih, vjeruje da uvođenje ekrana od rane dobi može biti korisno kasnije u životu. 80 posto ih je uvjereno da su njihova djeca naprednija zbog toga što su im rano dali gadgete na korištenje.

Dok većina roditelja ne vidi ništa loše u tome, neki ipak smatraju kako to može učiniti više štete nego koristi. 

Oko 15 posto majki i očeva izjavilo je da ne vjeruju u tzv. "digitalno čuvanje djece", termin koji se koristi za roditelje koji u nedostatku vremena svojoj djeci daju neku vrstu ekrana kako bi ih zabavili.

Dva posto njih je izjavilo da svojoj djeci neće dati pristup ni jednom od ekrana dok ne navrše deset godina. 

Više od polovice roditelja, 53 posto, izjavilo je da svojoj djeci dopuštaju dva sata dnevno uz neki od ekrana, 19 posto je izjavilo da djeci dopuštaju više od tri sata, osam posto njih djeci daje manje od sat vremena, a neki roditelji uopće ne ograničavaju djeci vrijeme.

Što se praćenja tiče, 62 posto roditelja ponekad prati što im djeca rade na ekranima, 23 posto uvijek, a 15 posto njih nikada ne provjerava što im djeca rade na laptopima, tabletima, mobitelima itd. 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara