Sjećate li se graničara? Znanstvenici tvrde da je nehuman

Sjećate li se graničara? Znanstvenici tvrde da je nehuman
Foto: Instagram

GRANIČAR je tradicionalna igra koja nas vraća u djetinjstvo, a za koju sada postoje i znanstveni dokazi da je, osim zabavne igre, sredstvo ugnjetavanja i dehumaniziranja drugih. 

Skupina kanadskih istraživača, čija bi studija krajem ljeta trebala biti objavljena u European Physical Education Reviewu, tvrde da je graničar zapravo legalizirano nasilje. 

Istraživači su promatrali različite srednjoškolce i ispitivali ih o tome kako igraju igru i što osjećaju tijekom i nakon nje. Većina im je djece odgovorila da je to igra koju uopće ne vole, štoviše, mrze je.

"Kada u okruženje u kojem djeca uče pokažete da je u redu loptom udariti nekoga, namjera je tu. Zamislite malenu djevojčicu kako trči da izbjegne loptu. Što ona uči u školi? Kako izbjeći nekoga ili nešto? Čemu to?" pita se profesorica Joy Butler s Universityja of British Columbia.

Promatrajući djecu na igralištu, istraživači su primijetili kako se jača djeca grupiraju u timove kako bi eliminirala slabije pojedince u drugom timu, pa čak i kako bi promijenila pravila igre. 

Autori studije smatraju kako se graničar, ali ni jedna druga slična igra ne bi trebale igrati u školama, kojima pak predlažu da prošire program tjelesnog odgoja.

"Sat tjelesnog odgoja trebao bi biti mjesto na kojem učitelji pomažu učenicima kontrolirati agresiju i ljutnju, a ne mjesto na kojem nju mogu izraziti", rekla je profesorica Butler.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara