Zbog ruganja na račun težine, djeca bi se mogla više debljati, kaže istraživanje

Zbog ruganja na račun težine, djeca bi se mogla više debljati, kaže istraživanje
Foto: Youtube screenshot

IZRUGIVANJE na račun viška kilograma uzrokovat će kod djece dodatno debljanje, otkrilo je istraživanje. Naime, znanstveno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Obesity, pronašlo je vezu između šala na račun težine i promjena u indeksu tjelesne mase djece.

Znanstvenici iz Nacionalnog instituta zdravlja su promatrali 110 djece i mladih koji su pretili ili pod rizikom da to postanu. Prosječna dob sudionika bila je 12 godina.

U prvoj fazi, djeca su otkrila koliko često su izložena nasilju ili im se vršnjaci izruguju zbog viška kilograma. Znanstvenici su nakon toga pratili njihove promjene kroz period od osam i pol do 15 godina.

Tijekom godina, kod djece koja su prijavljivala zadirkivanje na račun težine je zabilježeno povećanje u indeksu tjelesne mase od 33 posto i 91 posto po pitanju tjelesne masti u odnosu na njihove vršnjake koji uopće nisu bili izloženi izrugivanju.

Znanstvenici kažu da je njihovo istraživanje bilo opservacijsko pa ne mogu izravno dokazati uzrok i posljedicu, ali zaključuju da je zadirkivanje djece zbog viška kilograma povezano s dobivanjem na težini.

“Autori istraživanja teoretiziraju da je stigma povezana s težinom možda uzrokovala veću vjerojatnost mladih da se upuste u nezdravo ponašanje kao što je prejedanje i izbjegavanje tjelovježbe”, stoji u zaključku.

“Još jedno moguće objašnjenje je da stres uzrokovan zadirkivanjem stimulira oslobađanje hormona kortizola što može dovesti do povećanja težine”, smatraju znanstvenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara