Come fly with me: Gosti u pješčaniku

Come fly with me: Gosti u pješčaniku

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index 

GOSTI u pješčaniku! Malo za promjenu. Od kada smo obje odlučile da uskoro odlazimo, svi se najavili u Dubai, nikako ih se riješiti:).
 
Neka... 10 dana opet malo mozak na pašu, koliko toliko, kvalitetno provođenje vremena s mlađim burazom i "rođacima", pronalaženje nekih novih stvari u ovom gradu, utvrđivanje gradiva s onim već milijun puta prežvakanim... 
 
Da odmah na početku počnem s prvim savjetom - ako imate želju rentati auto ovdje, nabavite internacionalnu vozačku! Iako ste čuli od preko nekoliko ljudi da im nije trebala i znate da ne treba uvijek i svugdje i iako u ostatku normalnog svijeta takva jedna vozačka većinom nije potrebna, ne dozvolite da vam svi planovi padnu u vodu kao nama i nabavite taj "komadić papira", jer ovo je Dubai. Pametnome dosta. 
 
 
Kako smo tako ostali bez tjedan dana laganini vožnjice autom kroz grad, van grada pa čak i van države, kakav je bio plan, morali smo smisliti novi. A moždane vijuge smo odlučili pokrenuti slinjenjem po "bling-bling" radnjama na Gold souk-u u starom gradu, Deiri. 
 
Tko voli, nek navali... A vjerujte mi, ekipa kupuje sve u 16! Ono što je nas više oduševilo je ponuda i cijene srebra pa kad već ne možeš dijamante, i cirkoni će se lijepo svjetlucat oko vrata/zgloba/prsta:).
 
Pašmine su definitivno najljepši suvenir s tržnica ovog tipa pa kada se zapikneš za jednu koju moraš imati i cjenkanje, koje inače mrzim, s ovim ljudima postane gušt, pogotovo kada znaju tko je Šuker ili Modrić pa u roku tri sekunde spuste cijenu za 300 posto i više! Obrati mu se sa "my friend" ili "boss" i priča počinje... I sve to samo zato jer znam kako stvari ovdje funkcioniraju, inače takva natezanja prepuštam drugima. Također i sve ostale vrste suvenira je najpametnije kupiti na souk-u, jer se tamo možete cjenkati, dok u šoping centrima i dućanima to naravno nije moguće.
 
Drugi savjet za Dubai je - upoznajte se s mapom grada, metro linijama i stanicama. Istražite što želite vidjeti i kuda ići, jer bez auta u ovom gradu vrijeme je ono čega će vam najviše faliti! Taksist koji zna baš svako mjesto u ovom gradu je lutrija! Većinom će vas na pola puta pitati kuda da ide, kojom cestom? Ne znam tko je u ovoj priči ovdje prvi put u životu, a tko bi ulice grada trebao imati u malom prstu pa ako ste turist, a vrlo vjerojatno jeste, nećete imati pojma, naravno! Samo želite da vas se odvede od točke A do točke B, a ako on to neće znati, jer je "TEK došao u Dubai (prije 6 mjeseci!!) pa još uvijek ne zna kako doći do Dubai Mall-a", karikiram, ali kužimo se, ne nadajte se niti u njihove sposobnosti služenja GPS-om. 
 
 
Metro je također zbunjujuć ponekad, pogotovo ako promijene imena stanica pa vama na spremljenoj karti s interneta piše jedno, a kada dođete tamo nešto sasvim drugo. Upoznajte se s udaljenostima jednog mjesta od drugog, jer nažalost nitko ne razumije koliko vremena oduzima putovanje s jedne na drugu stranu grada. Pogotovo ako ne odsjedate u samom "centru". Za one koje fasciniraju avioni, crvenom linijom možete doći do stanice Emirates i ući u samu zgradu kompanije, gdje možete popiti kavu s pogledom na aerodrom, terminale, piste...
 
Treći savjet - kupovina izleta i ulaznica za razno razne atrakcije. Kao što to imamo u Hrvatskoj, tako i u Dubaiju postoje stranice s jeftinim ponudama za ovo ili ono pa ako želite na safari, kupite karte online i doći će vas jeftinije nego u nekoj od agencija u šoping centrima. Kada kupujete karte za safari, budite svjesni toga da ne postoji samo jedna agencija koja se time bavi, niti samo jedan kamp u pustinji u koji vas vode na taj izlet pa ako ste u mogućnosti prije nazvati ponuđeni broj telefona, pitajte da li postoji mogućnost da vas vozač pokupi ispred smještaja u kojem jeste, umjesto da dolazite na čoporativna pick up mjesta te također da li se prvo drndate busom do pustinje ili ste u džipu od samog početka. Razlika je ogromna! Fala Bogu pa sam 5 puta već odradila taj safari i znam što i kako. Ako ništa drugo, uvijek mi preostaje šansa da radim za njih i budem jedna od onih teta s istočno europskim naglaskom, koja najavljuje početak večere, programa i trbušne plesačice, već toliko sve znam na pamet :)! Koliko god mi safarija već bilo preko glave, jahanje deve i zalazak sunca u pustinji nikada ne dosadi, pogotovo ne u super društvu! 
 
 
Karte za Burj Khalifu, ako želite do 124. kata liftom, u roku od 60 sekundi, također nemojte kupovati na njihovoj stranici ili na licu mjesta. Proguglajte i naći ćete hrpu stranica s ponudama, koje vam neće reći da karta po osobi iznosi 40 dolara, a kada dođete do stranice gdje treba platiti, cijena odjednom, iz samo njima poznatog razloga, skoči na 100 dolara! Mi smo se penjali gore u 20 sati, pogled na fontane odozgo je bilo ono što je cijelom tom "izletu" dalo posebnu notu, što se preko dana ne može vidjeti, jer fontane tada ne rade.  Fotkati vas za uspomenu može profi fotograf, ali ako niste spremni za jednu fotku izdvojiti 70 dolara (da, za JEDNU FOTOGRAFIJU), onda se ne morate ni truditi. Eto, napokon sam i ja to odradila, da se slučajno ne bi dogodilo da odem iz grada, a nikada se nisam popela na najvišu zgradu na svijetu. 
 
Četvrti savjet za kraj - ne vjerujte svim informacijama na internetu. Neke su zastarjele, neke nisu apdejtane, a pošaljete li upit na ponuđenu mail adresu, budite spremni da odgovor nikada niti ne dobijete. 
 
 
Toliko sam puta već pisala o Dubaiju, ali svaki puta imam osjećaj kao da sam još toliko toga zaboravila reći, i toliko toga još saznaš putem... Neke informacije također moram ponoviti ovo nanovo, a najvažnija od svih je ova - ALKOHOL ne možete kupiti niti u jednom dućanu kada dođete u Dubai! Iako to svima kažem nekoliko puta, svejedno se svi začude kada ne mogu kupiti pivu u dućanu. NEMA! Ako si želite cugati u hotelskoj sobi, ili trošite njihovu cugu ili kupite alkohol na djutiću. To vam nitko neće braniti ili oduzeti, ali jedina preostala opcija da popijete nešto alkoholno je u nekom od hotelskih barova, s obzirom da oni jedini imaju dozvolu za posluživanje istog. 
 
Odmor se nastavlja u mom najdražem Zagrebu, gdje sam došla otpuhati još jednu svjećicu više s ovogodišnje rođendanske torte...
 
Pssst! Teine leteće avanture pratite svakodnevno na njezinom blogu!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara