Nevjerojatna snaga samo jednog dodatnog sata sna

Nevjerojatna snaga samo jednog dodatnog sata sna

Foto: Vogue

NE vjeruješ u moć jednog dodatnog sata sna? 

Donosimo nekoliko uvjerljivih razloga zašto bi trebala početi vjerovati.
 
1. Aktivirat ćeš korisne gene
 
Eksperiment koji je to potvrdio, pratio je dvije grupe volontera. Jedna je grupa tjedan dana spavala 6 i pol sati, a druga sat više. Tijekom drugog vikenda grupe su izmijenile uloge, a znanstvenici su putem krvnih pretraga i kognitivnih zadataka otkrili kako se kod onih koji su spavali sat više aktiviralo više korisnih gena. Takve promjene u genetskoj ekspresiji pomažu u zaštiti protiv dijabetesa, raka, raznih upala te stresa, prenosi BBC.
 
2. Prednost pred konkurencijom
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
U slučaju da se baviš nekim sportom i uskoro te očekuje važno natjecanje, "čarobni sastojak" za uspjeh mogao bi biti višak sna, a ne vježbe. Samo jedan dodatni sat sna može poboljšati tvoju sportsku izvedbu, a dodatni sat na redovnoj osnovi još i više.
 
3. Bolje ćeš pamtiti
 
Čini se kako buđenje prije alarma i nije toliko dobra stvar. Naime, REM faza sna (san brzog kretanja očiju) počinje 90 minuta nakon što si zaspala. Najduže razdoblje REM sna bliže je jutru, a svako ranije buđenje od planiranog će biti loša vijest, s obzirom da je REM faza najuže povezana s učenjem i pamćenjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara