"Zeleni sokovi" nisu loši, no... Je li zdravu hranu bolje pojesti ili popiti?

Foto: Shutterstock

ZDRAVI napici napravljeni od sirovog povrća i voća veliki su hit među pobornicima zdravog života, a mnoge se holivudske zvijezde zaklinju kako su upravo oni tajna uspjeha njihove vitke linije.

Ipak, povlači se pitanje je li zaista bolje izmiksati povrće i voće, ili ga je bolje jednostavno pripremiti i pojesti. Portal Refinery 29 razgovarao je sa dva stručnjaka kako bi došao do odgovora... Pogledajte što su rekli.

ZA SVJEŽU HRANU, PROTIV SOKOVA


"Jedna riječ - probava! Ona započinje u vašim ustima dok žvačete hranu.", kaže nutricionistica Lana Masor. "Formula je jednostavna: hrana + žvakanje = sporo jedenje + izvrsna probava. No to nije sve, istraživanja pokazuju kako ljudi koji odvajaju vrijeme za 'stvarne obroke' te žvaču polagano, na kraju unose manje kalorija. Dok žvačete, vaš mozak dobiva signal da je pun te vam javlja kako možete prestati jesti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZA SOKOVE

Lauren Slayton, nutricionistica i direktorica portala Foodtrainers.com, tvrdi pak kako je bolje uzimati zdrave sokove jer ljudi u stvarnom životu ne jedu sporo kao što bi trebali niti konzumiraju dovoljno povrća i voća u svojim obrocima. "Ljudi jedu brzo zbog pohlepe ili pomanjkanja vremena i tako njihova probava pati te se brže debljaju. Odlučite li se na zdrave shakeove i sokove, uz pomoć njih na jednostavan način možete unijeti svu potrebnu količinu vitamina za jedan dan. Isto tako - oni puno brže daju energiju od klasično pripravljene hrane."

Zaključak:
Važno je biti svjestan svojih navika. Jedeš li pažljivo i sporo, odaberi voće i povrće u klasičnom obliku, no ako si uvijek u žurbi i jedeš poprilično nezdravo - zdravi napici mogu biti pravi spas za tvoje tijelo.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara