FIFA istražuje Šimunića! Ministar traži hitno očitovanje HNS-a i HOO-a!

FIFA istražuje Šimunića! Ministar traži hitno očitovanje HNS-a i HOO-a!

Foto: HINA

FIFA istražuje Šimunićevo pronacističko skandiranje nakon utakmice kojom je Hrvatska osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo!

> Pogledajte kako je Šimunić uzeo mikrofon i poveo skandiranje "Za dom spremni"

> Pozdrav s Maksimira i u Saboru: "E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti"

> Hrvatska godinama ustašluke tretira kao nestašluke, pa su s tribina prešli na teren!

> Šimunić: Mene dom asocira na ljubav i toplinu, a ne na zločin!

> Najutjecajniji svjetski mediji umjesto o pobjedi Hrvatske pišu o ustašama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, najiskusniji hrvatski reprezentativac uzeo je mikrofon i započeo skandiranje "Za dom spremni!" Strani mediji javljaju kako će Šimunić gotovo sigurno biti kažnjen od krovne svjetske nogometne organizacije.

Jovanović zatražio hitna očitovanja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zatražio je hitna očitovanja Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog nogometnog saveza vezano za izvikivanje parola od strane navijača, ali i nogometaša Josipa Šimunića.

"S obzirom na događaje koji su se zbili u vrijeme i nakon nogometne utakmice Hrvatska-Island, a vezano uz izvikivanje parola od strane navijača, a također i igrača Josipa 'Joea' Šimunića, koji je predvodio neprihvatljive pokliče 'Za dom spremni!' i 'Hajmo ustaše', ovim putem vas molimo za hitno očitovanje o vašem daljnjem postupanju i poduzimanju mjera u pogledu navedenog", stoji u zahtjevu za očitovanje kojeg je ministar Jovanović uputio HNS-u i HOO-u.

Oglasio se i Hrvatski helsinški odbor koji je još prije dvije godine tražio da se utakmica Hrvatska - Izrael prekine, a stadion isprazni ako se bude skandiralo "Za dom spremni"

"Povodom različitih interpretacija i tumačenja navijačkog ponašanja, upozoravamo na činjenicu da simboli iz ustaškoga, ali i komunističkoga razdoblja, nisu u Republici Hrvatskoj zakonom zabranjeni. Prekršaje vezane uz ustašku simboliku kažnjavaju prekršajni sudovi kaznama u okviru „kolokvijalne“odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara