Sve zbog Palestine: Iza udara na FIFA-u stoji izraelski lobi?

Sve zbog Palestine: Iza udara na FIFA-u stoji izraelski lobi?

Foto: Hina

VELIKI skandal svjetskog nogometa, jasno je od početka, ima itekako veze s politikom. Uhićenja najviših dužnosnika FIFA-e bila su samo pitanje vremena jer dokazi i svjedočanstva o korupciji u vrhu svjetskog nogometa odavno su izneseni u knjigama poznatih novinara i najgledanijim tv-emisijama. Jasno je i da su vlasti više država čekale pravi trenutak za ovakav potez, ne samo kako bi koordinirale akciju nego i kako bi iskoristili aferu u političke svrhe.

> SVE O SKANDALU U FIFA-i

> Blatter odbio odstupiti: "Michel, znaš da je za to prekasno"

> Najveći udar na Blattera: Može bez Zapada, ali ne i bez sponzora

> Iza svega je politika: Američka poruka Blatteru zbog Putina
 
No, iako je u prvi plan u svjetskim medijima gurnut aktualni zaoštren odnos SAD-a i Rusije, u kojoj se održava sporno SP 2018., postoji i teorija da iza cijele akcije stoji izraelski lobi zbog Palestine.

FIFA je, naime, u petak na Kongresu trebala glasati o palestinskom zahtjevu za suspenzijom Izraela iz nogometa zbog kršenja ljudskih prava u Palestini, rasizma, ograničavanja kretanja nogometaša, a Palestinci traže i izbacivanje svih klubova koji se natječu u izraelskoj ligi, a dolaze sa okupiranih palestinskih područja.

Blatter se ovih dana sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, ali već danima izbjegava medije i u FIFA-i traje šutnja o toj temi do Kongresa. Čelnik FIFA-e, kojeg zasad posljednja istraga nije ni okrznula, predložio im je prijateljsku utakmicu Izraela i Plaestine.

"Pregovori još traju, komplicirano je. Možda nećemo imati rješenje sve do posljednjih sati", rekao je jedan od FIFA-inih čelnika, koji je želio ostati anoniman, za AFP.

Pritisak zbog Palestine na FIFA-u i Izrael dolazi iz svih krajeva svijeta, a posljednji udarac za Izraelce bila je nedavna najava priznanja Palestine od strane Vatikana. CNN navodi kako Palestinu sada priznaje 135 zemalja svijeta.

Blatter protiv glasovanja o suspenziji Izraela

Palestina je član FIFA-e od 1998. godine. Blatter je protiv glasanja o toj temi uz ispriku kako dovodi politiku u nogomet i kako Izrael ne krši FIFA-ine statute. Palestina, pak, navodi i primjer suspenzije Južnoafričke republike od strane FIFA-e tijekom rasističke politike "Apartheida".

Izraelski nogometni savez tvrdi da ne može biti odgovoran za postupke vlade svoje zemlje, no činjenica je da je Savez pod izravnom kontrolom vlade koja ga i financira, čime se krši statut FIFA-e koji zabranjuje bilo kakvo rasističko djelovanje svojih članica.

Palestinci su bili optimistični, a njihov odvjetnik Gonzalo Boye tvrdi da će za suspenziju Izraela trebati 50 posto plus jedan glas svih prisutnih predstavnika članica. Izraelci, pak, tumače FIFA-ine statute nešto drugačije i tvrde da za suspenziju treba 75 posto ili 160 glasova.

Uhićenjem FIFA-inih glavešina obezglavljeno je nekoliko saveza i konfederacija što bi značajno moglo utjecati na ishod glasovanja, ukoliko do njega uopće dođe.

FIFA i Qatar donirali Clintonove

Istraga američkih vlasti pokazala je i kako je FIFA donator "The Clinton Fundation" u iznosu od 50 - 100 tisuća dolara, ali ne zna se kada niti koliko je uplaćeno. Također, na listi bivših donatora iste fundacije, koja pripada bivšoj predsjedničkoj obitelji, je i "Vrhovni odbor Qatar 2022", koji je platio Clintonovima između 250 i 500 tisuća dolara tijekom 2014. godine.

> NAJVEĆA NOGOMETNA KRIZA: Uhićeni čelnici FIFA-e, sumnja se da su primali mito proteklih 25 godina!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara