DINAMO U LIGI PRVAKA

Talijani: Na stadionu na kojem igra Atalanta počeo je rat na Balkanu

Talijani: Na stadionu na kojem igra Atalanta počeo je rat na Balkanu
Foto: Getty Images / Guliver Image

GIGI RIVA, novinar iz Bergama i kolumnist L'Espressa, bio je ratni dopisnik s Balkana u prvoj polovici devedesetih. Danas Atalanta, klub iz njegovog grada, gostuje u Zagrebu kod Dinama u svojoj prvoj povijesnoj utakmici Lige prvaka.

Riva je tim povodom napisao tekst u kojem naglašava kako je na Maksimiru, na kojem večeras (21 sat) igra Atalanta, započeo rat na Balkanu.

"Dana 13. svibnja 1990. godine na tom su se stadionu potukli hrvatski navijači i pristaše Crvene zvezde u iščekivanju sukoba", piše Riva i dodaje kako su na tom stadionu "granice između nogometa i politike toliko tanke da izgledaju kao dvije strane istog novčića".

U imenu je "mir", ali izaziva sjećanja na rat

Objasnio je čitateljima što znači "mir" u imenu stadiona, ali i da zidine doma Dinama i hrvatske reprezentacije izazivaju sjećanja na rat.

"U ovom slučaju 'epska bitka' nije sportska metafora, rat na Balkanu zaista je započeo na Maksimiru.

Tog 13. svibnja 1990. trebali su se sastati Dinamo Zagreb i Crvena zvezda. Sa sportske strane nije se imalo puno toga za reći, Srbi su već bili osvojili prvenstvo, ali svim akterima utakmice bila je jasna njena simbolika - od Franje Tuđmana koji je upravo pobijedio na izborima do Željka Ražnatovića, ili 'Tigra Arkana', koji se pobrinuo za okus onoga što će se pretvoriti u rat, poslavši tisuće Zvezdinih ultrasa nekoliko dana ranije. S političke strane utakmica je imala veću važnost, sjena skorašnjeg rata već se nadvila, a paravojne skupine regrutirale su protagoniste posljedičnih etničkih sukoba baš na stadionskim tribinama.

Utakmica se nikad nije odigrala, a dva su se navijača spustila na travnjak kako bi se sukobila licem u lice. Među igračima koji su ostali na travnjaku u tom kaosu bio je Zvonimir Boban, kasniji idol crveno-crne strane Milana, najmlađi kapetan Dinama, koji se pobunio zbog policijskog nasilja nad dječakom te je policajca udario koljenom u lice.

Ovdje su se ujedinili nogomet i politika, a Maksimir je bio kazalište."

Sintagma "vrući navijači" za BBB-e je preblaga

Riva piše kako se i danas čuva naslijeđe Bad Blue Boysa, "navijača Dinama, momčadi koja sjajno utjelovljuje hrvatski ponos", plaketom koja odaje počast navijačima stradalima u ratu koji je započeo baš na ovom stadionu.

Zatim se autor okrenuo sadašnjosti i napomenuo kako je atmosfera potpuno drukčija, ali da na tribinama neće biti "ništa manje neprijateljska" te da je sintagma "vrući navijači" u slučaju BBB-a eufemizam.

Mamić najveći problem, Hajduk jedina prepreka

"Dinamo igra na stadionu bogate povijesti, brani boje momčadi zbog koje je narod ustao na noge zbog promjene imena Dinamo, koje se smatralo previše socijalističkim. Klub je imao velikih problema zbog pravnih procesa protiv bivšega gazde Zdravka Mamića, ali u domaćem prvenstvu nema poteškoća i jedina mu je prepreka Hajduk Split.

Ako neće biti lako navijačima, neće ni igračima. Činjenica je da hrvatski nogomet više nema momčadi na razini onih iz osamdesetih godina, ali treba biti oprezan zbog ponosa i želje s kojima igraju. Klubovi stvaraju igrače kako bi ih prodavali pa na europskoj pozornici oni uvijek daju sve od sebe. Trener Gasperini to zna i neće dopustiti igračima da se opuste."

Za kraj je Riva napisao kako bi grad Zagreb mogao biti vrlo ugodno iznenađenje za navijače, kako nije pretrpio skoro nikakva ratna stradanja te da je vrlo lijep, posebice Gornji grad. Osim crkve sv. Marka, preporučuje i posjet Muzeju prekinutih veza, koji je jedinstven u svijetu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara