UEL 2: Vraća se nekadašnji Kup kupova, evo kakav je format i kad će se igrati

UEL 2: Vraća se nekadašnji Kup kupova, evo kakav je format i kad će se igrati
Foto: Getty Images (Arsenalova proslava osvajanja Kupa kupova 1994.)

EUROPSKA nogometna organizacija (UEFA) prije dva mjeseca najavila je i potvrdila skorašnje osnivanje, uz Ligu prvaka i Europa ligu, i trećeg klupskog kontinentalnog natjecanja.

Poboljšana verzija Kupa kupova

Format novog natjecanja još nije poznat, ali pretpostavlja se da će biti sličan nekadašnjem Kupu pobjednika kupova koji je ukinut 1999. godine. U natjecanju bi trebali sudjelovati svi pobjednici nacionalnih kupova u Europi.

Tijekom 2. ili 3. prosinca u Dublinu se očekuje i službeno predstavljanje još uvijek bezimenog klupskog međunarodnog natjecanja, koje bi trebalo početi u sezoni 2021./2022.

Prema najavama, treće europsko klupsko natjecanje po kvaliteti trebalo bi se zvati "UEL 2". Kao i u Ligi prvaka, nakon kvalifikacija u grupnoj fazi sudjelovat će 32 kluba. Lige petice bile bi privilegirane pa bi engleska, španjolska, njemačka, talijanska i francuska liga imale po jednog direktnog sudionika.

Četvrtkom u tri termina, osvajač putuje u Europa ligu

Utakmice bi tijekom grupne faze na rasporedu trebale biti četvrtkom u tri termina (16:30, 19:00, 21:00). Termini od šesnaestine finala pa do finala bili bi rezervirani četvrtkom za 19:00 i 21:00. Šampion bi direktno stekao pravo nastupa u Europa ligi, kao što se i pobjednik Europa lige automatski plasira u Ligu prvaka.

Prema uzoru na Ligu prvaka, trećeplasirani klubovi nakon završetka grupne faze Europa lige nastavit će se natjecati u nokaut fazi UEL-a 2. 

Financijski okviri trenutačno su nepoznati. S obzirom na pretpostavljenu natjecateljsku kvalitetu i manjak televizijskog i sponzorskog interesa, ne očekuje se veći nagradni fond.  

Mnogi klubovi, poput andorskih i moldavskih te latvijskih i albanskih, nisu dovoljno kvalitetni za kontinentalna natjecanja pa se osnivanjem novog natjecanja i njima pruža prilika za sudjelovanje, a zauzvrat se vjerojatno očekuje njihova potpora aktualnoj europskoj aristokraciji tijekom, primjerice, predsjedničkih izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara