Američki republikanci za oštrije sankcije Iranu

Američki republikanci za oštrije sankcije Iranu

Foto: Guliver image/Getty images

VOĐA republikanske većine u američkom Senatu Harry Reid rekao je u četvrtak da je spreman zatražiti oštrije sankcije Iranu kao sredstvo pritiska na tu zemlju s kojom šest sila pregovara o iranskom nuklearnom programu.

"Podržat ću zakon koji bi proširio sadašnje sankcije na iranski naftni sektor, ograničio trgovinu sa strateškim sektorima iranskoga gospodarstva koji pomažu iranske nuklearne ambicije", rekao je Reid Senatu.

Nacrt sankcija mjesecima je bio na čekanju pošto je američki predsjednik Barack Obama zatražio od Kongresa odgodu kako bi dao šansu diplomatima da pregovorima riješe iransku nuklearnu krizu.

Zapad sumnjiči Iran da kroz civilni nuklearni program želi razviti nuklearno oružje što Iran niječe i zbog netransparentnosti nametnuo je niz sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći krug pregovora između Irana i šest svjetskih sila počeo je u srijedu u Ženevi s ciljem donošenja prijelaznog sporazuma kojim bi Iran prekinuo obogaćivanje uranija, a zauzvrat bi mu se ublažile sankcije te bi zatim pregovarači dogovarali konačni sporazum.

No dok diplomacija optimistično očekuje sporazum, članovi američkog Kongresa koji su pod utjecajem izraelskog lobija dvoje u spremnost Irana da obustavi sporne nuklearne aktivnosti.

Reid je rekao da podupire pregovore i nada se sporazumu, no vjeruje da su upravo sankcije dovele iranske dužnosnike za pregovarački stol.

"Podržavam diplomatske napore administracije (predsjednika Obame), no moramo držati naše opcije otvorene za nove sankcije", rekao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara