Austrijski Strabag davao mito za projekt zadarske luke Gaženica?

Foto: Arhiva

U USKOK-ovoj istrazi u aferi Remorker vezanoj za izvlačenje novca iz HAC-a u kojoj su uhićeni Jurica Prskalo, Marijo Lovrinčević i Sandro Vukelić, prema neslužbenim informacijama, austrijski građevinski konzorcij Strabag sumnjiči se davanje mita za dobivanje poslova na gradnji zadarske Luke Gaženica.

U projekt je do sada utrošeno oko 140 milijuna eura od 220 koliko ih ukupno osiguravaju europske banke. Trojku Prskalo-Lovrinčević-Vukelić tereti se da su posao izgradnju Gaženice namjestili austrijskom konzorciju Strabag i za to dobili mito u ukupnom iznosu od 900 tisuća eura i 1,6 milijuna kuna.

Sve je to istražiteljima navodno ispričao Josip Sapunar. Rekao je da je čitavo podmićivanje dogovoreno na najvišoj razini na sastanku u Beču 2009. i to pod dirigentskom palicom Zdravka Livakovića. Na jednom od sastanaka, tvrdi Sapunar, razgovor Livakovića s članom Uprave Strabaga Rolandom Jurekom krenuo je u novom smjeru. "Livaković i Jureka su iza zatvornih vrata dogovorili da Strabag dobije projekt gradnje luke Gaženica, odnosno da mu se pomogne da pobjedi na natječaju", tvrdi Sapunar.

Je li Kalmeta idući?

"Da Sapunar za nikoga neće sjediti u zatvoru tvrdio sam od početka", kazao je za Novi radio Zadar sindikalist Mijat Stanić koji Božidara Kalmetu od početka prokazuje kao glavu hobotnice i mozak najveće pljačke u hrvatskoj cestogradnji. No, što je istražiteljima rekao Livaković, još uvijek je nepoznanica.

"To je jedna zatvorena knjiga. Mnoge stvari samo znaju Livaković i Kalmeta i sigurno će biti puno teže doći do toga. Na kraju krajeva, Kalmeta je sam rekao, prilikom hapšenja Livakovića, da su oni prijatelji. Kad su prijatelji u pitanju, onda su odnosi puno dublji. Ako je tu zbilja prijateljstvo u pitanju, onda se za prijatelje često puta podnosi dio nečega što bi ovaj trebao drugi nositi", rekao je Stanić.

Kalmeta je i dalje nedodirljiv. Na brojna uhićenja uglavnom nema komentara i mirno opetuje mantru: "Neka institucije rade svoj posao". U javnosti istupa tek pritisnut novinarskom znatiželjom i isprovociran Stanićevim optužbama od kojih se brani kaznenim prijavama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara