Bandić: Oko spalionice otpada još ništa nije odlučeno

Foto: Hina

ZASTUPNICI gradske skupštine danas su s 26 glasa za i 20 suzdržanih primili na znanje informacije o provedbenim aktivnostima vezano uz Stratešku studiju o utjecaju Prijedloga plana gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu do 2015. na okoliš i Prijedlogu plana gospodarenja otpadom do 2015., što ih je podnio gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik Bandić rekao je da će se potruditi, konzultirajući struku, predložiti najbolje rješenje problema gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. "A vi ćete odlučiti, jer je to u interesu ne samo samo nas, nego naše djece i budućnosti ovoga grada i zato vam hvala na strpljenju", rekao je Bandić na kraju petosatne tematske sjednice o gospodarenju otpadom.

Zastupnici će odluku o tome donijeti na idućoj sjednici Gradske skupštine 25. rujna.

Bandić je zastupnicima rekao da od europskih država spalionicu nemaju Cipar, Grčka, Estonija, Latvija, Rumunjska, Bugarska i Hrvatska.

Istaknuvši da su svi zaslužni što je napravljeno u posljednjih 14 godina, Bandić se ispričao Zagrepčanima i rekao da je on isključivi krivac što do sada nije napravljen Centar za gospodarenje otpadom.

"Problem sustavnog rješenja gospodarenja otpadom ima tri sastavnice. Dvije smo sanirali (odlagalište otpada Jakuševec i pročistač otpadnih voda), a centar za gospodarenje otpadom je treća sastavnica koju nismo napravili", kazao je.

"Nije trebalo ići u Beč, Ljubljana je puno bliže. Ona je prije dvije godine odustala od spalionice i ona ide za tim da ima centre za prihvat, recimo, uporabljivog otpada"

Predstavnik Udruge za zaštitu okoliša i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Resnik Slaven Dobrović istaknuo je da je rješenje nešto što oni nazivaju "ekološki zasnovan sustav gospodarenja otpadom", kakav je implementiran na Krku.

Zastupnicima je poručio da to nije utopija već je to koncept koji sustavno slijedi hijerarhiju postupanja s otpadom te da niz naselja i gradova u Europi to poštuje. Rekao je da su do sada to uglavnom bila manja naselja i gradovi, međutim danas za tim idu Milano, Ljubljana.

"Nije trebalo ići u Beč, Ljubljana je puno bliže. Ona je prije dvije godine odustala od spalionice i ona ide za tim da ima centre za prihvat, recimo, uporabljivog otpada", rekao je. Pojasnio je da kada kućanstva odbace namještaj, centri ga prihvaćaju, dotjeraju i urede pa on ide u socijalni program ili u prodaju.

Bandić se boji onih koji "na sjednici govore govore u crno-bijeloj tehnici"

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas u Gradskoj skupštini, koja je tematski raspravljala o gospodarenju otpadom, da oko spalionice otpada još ništa nije odlučeno te je gradske zastupnike pozvao da odustanu od oštre retorike i poprijekih rješenja.

"Ništa nije odlučeno, čak niti predloženo oko izbora tehnologije, kapacitetu i financiranju. Ništa nismo odlučili, ali čuvajmo se oštre retorike i poprijekih rješenja", poručio je Bandić zastupnicima. Dodao je i kako se boji onih koji na sjednici govore govore "u crno-bijeloj tehnici" i kojima predloženo ne vrijedi ništa.

Bandić se osvrnuo i na istupe predstavnika Udruge za zaštitu okoliša Resnik, koji su nezadovoljni predloženim Planom gospodarenja otpadom do 2015. te Strateškom studijom utjecaja.

"Ovdje smo vidjeli sve, samo ne struku. Poze, obleke i ruke u džepu"

Predstavnik Udruge Slaven Dobrović i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje kaže da se "ne računa ozbiljno na odvojeno skupljanje otpada, da Plan leži na lošem konceptu - gradnji spalionice otpada velikog kapaciteta". Smatra da recikliranje otpada daje puno više energije od njegova spaljivanja. Pri tome, naglašava, spaljivanje je nesagledivo negativno za zdravlje ljudi i čistoću okoliša.

Dobrović kaže da je sustav iznimno skup i nefleksibilan, ukupna mu je vrijednost viša od tri milijarde kuna, a na troškove za termičku obradu otpada 2,7 milijardi kuna.

Predstavnik udruga i profesor na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Valerije Vrček upozorava na zdravstvene posljedice po stanovništvo u blizini spalionice otpada. Tvrdi kako se niti jedna od stranih studija nije uzela u obzir prilikom izrade Plana gospodarenja otpadom.

"Ovdje smo vidjeli sve, samo ne struku. Poze, obleke i ruke u džepu. Najveći stručnjaci sa zagrebačkog Sveučilišta u to će biti involvirani. Tko vas je ovlastio da koristite logotip Sveučilišta u ovom visokom domu. Ja nisam ništa naručio od Sveučilišta. Vi ste Dobroviću ovdje kao građanin Zagreba u ime Udruge iz Resnika, a ne kao sveučilišni profesor, jer od Sveučilišta ništa nismo naručili", uzvratio je Bandić.

"Tek će ta studija dati konačan prijedlog tehnologije"

Pomoćnica pročelnika za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Sandra Tucak Zorić ističe da je predloženi Plan temeljni dokument bez kojeg Zagreb ne može započeti sljedeće korake, a kamoli izgraditi infrastrukturu za uspostavu cjelovitog sustava. Također, bez njega je nemoguće osigurati sufinanciranje iz fondova EU, upozorava Tucak Zorić.

Ukoliko se Plan usvoji, slijedi izrada studije izvedivosti zagrebačkog Centra za gospodarenje otpadom. "Tek će ta studija dati konačan prijedlog tehnologije, analizu sastojaka otpada, ekološke kriterije, kriterije prihvatljivosti za zdravlje građana te prihvatljivosti troškova za Grad Zagreb", rekla je Tucak Zorić.

Naglasila je da se bez odvojenog sakupljanja otpada ne može uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. "Planom se predviđa ostvarenje cilja od 50 posto ponovne uporabe i recikliranja papira, metala, plastike i stakla iz kućanstava do 2020. godine, kako je propisano direktivom EU", naglasila je Tucak Zorić.

Mikulić: Plan gospodarenja otpadom je predračun za nabavu nove spalionice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebački gradski zastupnici iz Kluba HDZ-HSP AS-BUZ poručili su uoči današnje tematske sjednice Gradske skupštine o gospodarenju otpadom da je prijedlog plana gospodarenja otpadom zapravo predračun za nabavu nove spalionice na štetu Zagrepčana kojima predložena rješenja nude samo nova poskupljenja komunalnih usluga.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić ustvrdio je kako to još jedan u nizu primjera da gradonačelnik Milan Bandić radi mimo propisa i protiv interesa građana Zagreba.

Kad-tad takvi postupci doći će na naplatu, a Klub zastupnika HDZ-HSP AS-BUZ neće podržati takav prijedlog gospodarenja otpadom, rekao je Mikulić.

Ne zna se gdje će se, kako i na koji način zbrinuti 10.000 tona opasnog otpada, koliko će godišnje nastati u procesu spaljivanja. Na lokaciji za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom i spalionice nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, a Mikulić traži da se prethodno utvrde stvarni vlasnici parcela koje su predviđene za otkup.

Mikuliću su također sporni izvori financiranja jer je planom predviđeno ulaganje iz Europskih fondova, što u principu iznosi oko 60 posto, pa je pitanje tko će dati ostalih 40 posto.

Osim toga, predviđena lokacija ima još jedan nedostatak - nalazi se na rubu treće i druge zone vodozaštitnog područja.

Zbog toga, zaključio je Mikulić, predložena rješenja nude samo nova poskupljenja komunalnih usluga, a vladajuća većina u Skupštini trebala bi napokon početi slušati struku.

"Budući centar za gospodarenje otpadom mora biti ekološki prihvatljiv i bezopasan za sve Zagrepčane"

Zastupnici svih stranaka u zagrebačkoj Gradske skupštine na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom ukazali su na važnost rješavanja problema njegova zbrinjavanja, zaključivši da budući centar za gospodarenje otpadom mora biti ekološki prihvatljiv i bezopasan za sve Zagrepčane.

Naglasivši da se pitanje gospodarenja otpadom u Zagrebu treba riješiti na ekološki najprihvatljiviji način, a koji je također najprihvatljiviji građanima, uime kluba SDP-a Davor Bernardić rekao je da su za SDP bitne dvije stvari - što to znači za zdravlje građana i što to znači za njihov džep.

"Uopće ne znam zašto se u Prijedlogu plana gospodarenja otpadom licitiralo s tehnologijom. Mogu podržati samo centar za gospodarenje otpadom koji je potpuno bezopasan za sve Zagrepčane", rekao je.

U Plan gospodarenja otpadom treba uvesti primarno selektiranje otpada pored svake zgrade te njegovo organizirano otkupljanje, dodao je Bernardić.

Smatra da predložena tehnologija za spalionicu otpada nije primjerena standardima EU. Podsjetivši kako još ima 15 mjeseci za prijavu projekta za sredstva europskih fondova, Bernardić je ustvrdio kako se za budući centar za gospodarenje otpadom iz tih fondova može uzeti oko 80 posto sredstava.

U ime kluba HDZ-HSP AS-BUZ Andrija Mikulić ocijenio je da je današnja rasprava o prijedlogu plana gospodarenja otpadom zapravo predračun za nabavu nove spalionice na štetu Zagrepčana, kojima predložena rješenja nude samo nova poskupljenja komunalnih usluga.

Zanimljivim drži Bernardićeve izjave da ne može dići ruku za dokument koji je opasan za zdravlje Zagrepčana. "Zar će netko u Skupštini dići ruku za to?", upitao je Mikulić.

Podsjetio je da je SDP u Skupštini 15 godina imao sve poluge vlasti da se taj problem riješi, a to nisu napravili.

Mikulić je upozorio i da se ne zna gdje će se, kako i na koji način zbrinuti 10.000 tona opasnog otpada, koliko će godišnje nastati u procesu spaljivanja te da na lokaciji za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom i spalionice nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

Istaknuo je kako su im važna mišljenja Vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, bez kojih klub HDZ-HSP AS - BUZ neće dati potporu prijedlogu Plana gospodarenja otpadom.

Vladimir Ferdelji u ime kluba HSLS/HSS istaknuo je da će njihov klub podržati sva rješenja koja zadovoljavaju visoke ekološke uvjete, sve direktive EU i zakonske propise.

Projekt mora biti takav da omogući investiciju sa većim udjelom sredstava EU, mora se omogućiti prihvatljiva cijena zbrinjavanja otpada za građane te rješenje mora biti izvedivo, rekao je Ferdelji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara