Bratušek: EU doživljava svojevrsnu političku krizu

Bratušek: EU doživljava svojevrsnu političku krizu

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek izjavila je u petak da je Europska unija bitna za razvoj i stabilnost njene zemlje, te upozorila da je podjela na stare članice i nove koje su u EU ušle 2004. godine ili kasnije "zastarjela".

"Slovenija je pristaša jake Europske unije, a njeno proširenje je za malu i izvozno usmjerenu ekonomiju poput naše vrlo važna", rekla je Bratušek na skupu u Ljubljani posvećenom 10. obljetnici članstva i Danu Europe.

"Deset godina nakon najvećeg širenja EU-a praviti razliku između starih i novih članica je zastarjelo. Na žalost, zadnjih godina pojavila se nova podjela, podjela na sjever i jug. EU ne doživljava samo gospodarsku i financijsku krizu nego i svojevrsnu političku krizu koja kod građana potiče sumnje u njenu važnost", rekla je Bratušek. Ona je dodala da se EU mora obraniti od "zatvaranja u samu sebe" i stavljanju nacionalnih interesa ispred zajedničkih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tomu se moramo odlučno suprotstaviti i ne zaboraviti na izvorne razloge za nastanak Unije i na vrijednosti na kojima je osnovana", rekla je Bratušek, upozoravajući na načela solidarnosti i ravnomjernog razvoja država članica.

Na skupu je govorio i europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik, istaknuvši napredak do kojega je EU u 10 godina od velikog proširenja došla.

"Nisu se dogodile mnoge stvari kojih smo se bojali, ali su se dogodile mnoge stvari koje nismo očekivali i na koje nismo bili pripremljeni na odgovarajući način", kazao je Potočnik, dodavši da je najgori dio krize u EU iza nas, ali da je EU još daleko od stanja kad bi mogla reći da je krizu u potpunosti prevladala.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara