Europska središnja banka priprema se za izlazak Grčke iz eurozone

Europska središnja banka priprema se za izlazak Grčke iz eurozone

Foto: Hina

IZLAZAK Grčke iz eurozone više nije nemoguć scenarij, o čemu svjedoče pripreme koje u tom smislu poduzimaju velike europske zemlje i Europska središnja banka, piše u petak europski tisak.

"Mislim da su (najveće zemlje EU) dosegle točku u kojoj će Grčkoj reći - "Ako doista želite otići, otiđite", otkrio je u razgovoru za tjednik Malta Today malteški ministar financija Edward Scicluna.

"Vjerujem da misle ozbiljno, jer će Njemačka, Nizozemska i drugi biti čvrsti i ustrajati na tome da Grčka uzvrati za ukazanu joj solidarnost drugih zemalja članica tako što će poštovati uvjete", rekao je Scicluna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uvijek postoji mogućnost, čak i vrlo vjerojatna, ako postane doista burno i oni se ne uspiju usuglasiti, da oni odu", rekao je Scicluna, govoreći o današnjem sastanku eurozone u Bruxellesu o uvjetima produljenja zajma Grčkoj, za koji malteški ministar predviđa da će biti jako težak.

Europska središnja banka (ECB) također se priprema za mogućnost izlaska Grčke iz eurozone i u izradi su alternativni planovi o načinima kako ostatak skupine sačuvati netaknutim, objavio je njemački časopis Spiegel u najavi novog izdanja.

ECB nije želio komentirati tu informaciju.

Njemački časopis također tvrdi da ECB želi primorati grčku središnju banku da uvede kontrole tokova kapitala, iako je ECB tijekom tjedna već zanijekala takvu informaciju koju je objavio njemački tisak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara