"Grčka bira između eura i drachme"

"Grčka bira između eura i drachme"

Foto: AFP

NA POSLJEDNJEM skupu prije nedjeljnih izbora vođa konzervativne grčke stranke Nova demokracija Antonis Samaras je kazao da Grci biraju između eura i vraćanja na drachmu.

Nedjeljni izbori, već drugi u šest tjedana, se opisuju kao ključni za grčki ostanak ili izlazak iz eurozone. Nova demokracija prihvaća "paket pomoći" koji je posrnula Grčka dobila od EU i MMF-a, ali bi željela vidjeti i neke promjene za dobivanje tog novca.

"Druge stranke igraju poker sa Grčkom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavni njihov oponent, radikalni ljevičari iz Syrize, odbacuju uvjete za "paket pomoći", ali podržavaju ostanak eura. Syriza je osvojila drugo mjesto na izborima 6. svibnja nakon kojih se nije uspjela složiti vlada, jer stranke nisu dogovorile većinu. Neslužbene ankete ipak pokazuju pad podrške za stranke koje se protive "paketu pomoći".

Najjača ekonomija Europe, Njemačka, inzistira da Grčka, kao i druge države eurozone koje su dobile međunarodnu pomoć, moraju poštovati oštre mjere štednje. Samaras je danas kazao pristašama da će Grčka izaći iz financijske krize, ali ne i iz eurozone.

Samaras je druge stranke optužio da "igraju poker" sa Grčkom. Na zadnjem skupu vođa Syrize je kazao da treba ukinuti uvjete financijske pomoći, koji uključuju drastičnu štednju, povišenje poreza te reformu mirovinskog sustava i tržišta rada. "Memorandum o bankrotu će u ponedjeljak postati povijest", rekao je Alexis Tsipras te dodao kako će u ponedjeljak sa Bruxellesom početi pregovarati o ljudskim pravima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara