Kolinda pisala Milanoviću, nije spomenula ostavku

Kolinda pisala Milanoviću, nije spomenula ostavku

Foto: FAH

IZ UREDA Kolinde Grabar-Kitarović danas je medijima upućeno i drugo priopćenje, s Kolindinim pismom premijeru Milanoviću. U pismu Grabar-Kitarović predlaže sazivanje tematske sjednice Vlade te izlaže, točku po točku, mjere i modele koje želi raspraviti na toj sjednici.

Tekst pisma prenosimo u cijelosti.

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Zbog duboke gospodarske, ali i opće društvene krize u kojoj se Hrvatska nalazi, a koja se odrazila u višegodišnjem padu domaćeg gospodarstva, nelikvidnosti poduzeća, smanjivanju životnog standarda građana i velikom broju nezaposlenih te prezaduženih građana, držim kako je uvelike narušena gospodarska stabilnost, a time i sigurnost države kao i egzistencija njezinih građana. Moja je dužnost brinuti za građane te za politike i mjere koje će jamčiti redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti.

Nalazimo se u dubokoj gospodarskoj depresiji, koju prati kontinuirani pad hrvatskog društvenog bruto proizvoda, prekomjerni rast vanjskog i unutarnjeg duga države, vanjskotrgovinski deficit, uz stalni pad broja zaposlenih kao i nezaposlenost sve većeg broja mladih ljudi. Zabrinjavajuće veliki broj radno sposobnog stanovništva, a ponajviše mladih i obrazovanih ljudi, napušta Hrvatsku. Prema relevantnim procjenama, u posljednje tri godine, dominantno radi ekonomskih razloga, Hrvatsku je napustilo gotovo 100 tisuća hrvatskih građana.

Društveno i gospodarsko stanje alarmantno

Koristim prigodu podsjetiti Vas na stanje u državi ilustrirano kroz niz makroekonomskih pokazatelja:

- Pad hrvatskog BDP-a na 327,2 milijarde kuna,
- Javni dug RH u odnosu na hrvatski BDP premašio 80 posto,
- Inozemni dug RH veći od 47 milijardi eura,
- Stopa registrirane nezaposlenosti premašila je 20 posto,
- Broj zaposlenih prvi put u povijesti bi trebao pasti ispod 1,3 milijuna
- Deficit državnog proračuna u odnosu na BDP približio se pet posto
- Pokrivenost uvoza izvozom dosegnula je gotovo 60 posto (deficit robne razmjene gotovo u cijelosti anulira godišnji devizni dotok od turizma),
- Pad broja stanovnika RH u prošloj godini (natalitet-mortalitet) od -10,447.

Navedeni podaci ilustriraju alarmantno društveno i gospodarsko stanje u Hrvatskoj, a naročito stanje državnih financija, iz kojih je vidljivo kako je Hrvatska danas u odnosu na vlastiti BDP jedna od najzaduženijih država Europe. Usprkos potencijalima u korištenju sredstava iz EU fondova već sada postaje jasno kako u Hrvatskoj nema dostatnih sredstava za učešće u sufinanciranju mnogih projekata. Nadam se kako Vašoj pozornosti nije promaknulo to kako je gotovo istovjetne zaključke o stanju gospodarstva u Hrvatskoj nedavno dala i Europska komisija.

Građani i građanke Republike Hrvatske s punim pravom postavljaju pitanja o primjerenosti reakcija Vlade Republike Hrvatske na opisana gospodarska kretanja te iskazuju razumnu zabrinutost u pogledu svoje egzistencije i egzistencije svojih obitelji.

Reakcije na posrnulu ekonomiju zakašnjele

Gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, vjerujem kako ste vrlo dobro upoznati s gotovo jednoglasnim stajalištem hrvatskih ekonomskih analitičara kako se uzroci krize domaćeg gospodarstva velikim dijelom nalaze u strukturnim slabostima, kao i u zakašnjelim ili potpuno izostalim reakcijama kreatora ekonomske politike.

Stoga, sukladno Članku 102. Ustava Republike Hrvatske, predlažem održavanje zajedničke tematske sjednice Vlade na kojoj će se Vlada RH očitovati o konkretnim prijedlozima, načinima provedbe i o procjenama financijskih učinaka istih (obzirom kako je to ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH) po sljedećim točkama dnevnog reda:

1. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje zaposlenosti osobito mladih i obrazovanih ljudi;

2. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za zaustavljanje negativnih demografskih trendova u državi;

3. Mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za povećanje povlačenja sredstava iz EU fondova kako bi se ono balansiralo u odnosu na troškove članstva RH u EU;

4. Modeli koje Vlada RH planira predložiti do kraja mandata za rješavanje graničnih i drugih otvorenih sporova sa susjednima;

5. Modeli i mjere koje Vlada RH planira provesti do kraja mandata za osiguranje energetske neovisnosti i sigurnosti Hrvatske.

Naposljetku, gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, izražavam uvjerenje kako ćete radi dobrobiti Hrvatske i svih njenih građana, prihvatiti izneseni prijedlog sazivanja tematske sjednice Vlade Republike Hrvatske.

Molim Vas za usuglašavanje termina i načina održavanja predložene sjednice.“

Pismo Grabar-Kitarović je službeni zahtjev za sazivanjem tematske sjednice Vlade

Pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koji u ponedjeljak uputila premijeru Zoranu Milanoviću službeni je zahtjev kojim je zbog teške gospodarske situacije u zemlji, temeljem članka 102. Ustava RH, predložila tematsku sjednicu Vlade s predloženih pet točaka dnevnog reda.

To je jedino pismo i ujedno službeni zahtjev upućen premijeru Zoranu Milanoviću za sazivanje tematske sjednice, rečeno je Hini u ponedjeljak navečer u Uredu predsjednice.

Nakon što je s premijerom Milanovićem telefonom razgovarala u četvrtak, 19. veljače te predložila da njihovi timovi zajednički pripreme tematsku sjednicu Vlade o gospodarskoj situaciji u zemlji, predsjednica Grabar-Kitarović je čekala odgovor. No, nakon što ju je danas premijer u pismu pozvao da ona, a ne Vlada pripremi "konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu financijskih učinaka takvih prijedloga", predsjednica je uputila službeni zahtjev.

S obzirom na to da je u pismu premijer vidljivo da je odbio prijedlog predsjednice koji mu je iznijela u telefonskom razgovoru, ona je uputila službeni dopis za sazivanjem tematske sjednice Vlade i predložila pet točaka dnevnog reda, rečeno je u Uredu predsjednice RH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara