Lesar: Grčić treba dati ostavku

Foto: Hina

U RASPRAVI o prijedlogu Zakona o državnim potporama koji predviđa ustroj jedinstvene baze podataka o potporama HNS-ov Petar Baranović pozdravio je sustav kontrole...

"U mnogim slučajevima su te potpore bile opravdane, ali imali smo i konstantu 20 godina 'grebanja para', i to ne sitnih para, već krupnih. Ova Vlada pokazuje jasno namjeru da krene raščišćavati stvari i počne kreirati vrlo jasne, konkretne i korektne mehanizme odgovornog gospodarenja preostalog novca građana RH", rekao je Baranović.

Neovisni zastupnik Damir Kajin se osvrnuo na zloporabe koje su se događale.

"Na primjer, koliko je hrvatskih generala dobilo zemlju, a riječ je o stotinama hektara, uzelo potporu, a onda tu zemlju dalje dijelilo, recimo, u podzakup. Jasno je isto tako da se kupovao i taj 'koalicijski' potencijal javnim novcima pa samim time i potporama", pita se Kajin.

Laburist Branko Vukšić dotaknuo se uskrate sredstava za zapošljavanje mladih.

"Jednostavno, uskraćujemo zapošljavanje, činimo sve kako bismo prerezali granu na kojoj sjedimo. Mladi, školovani ljudi neće dobiti poticaj za zapošljavanje i odlazit će van. A mi ćemo samo imati onda stranačke aparatčike. Oni će nas spasiti", rekao je Vukšić.

Lesar: Grčić treba dati ostavku

Zastoj s mjerom zapošljavanja mladih zbog nedostatka novca, tema je i u Saboru. Šef laburista Dragutin Lesar kaže da je uzrok mjere je nepovlačenje prve tranše sredstava iz EU, a da ministar Branko Grčić treba podnijeti ostavku.

"Sve je palo na softweru. Tako je potpredsjednik Vlade Grčić prije mjesec dana obrazložio. Firma koja je dobila taj posao na natječaju vrijedan 948.950 eura, po mojim informacijama još uvijek taj software ne radi. Samom činjenicom da tu počinje problem, potpredsjednik Grčić mora dati ostavku odmah. Ovo više nije nikakvo opravdanje da čekamo tri mjeseca da nekakav software, koji je plaćen tako skupo, ne može profunkcionirati."

Lesar se osvrnuo i na falsificiranu diplomu glavnog tajnika HDZ-a. Milijanu Brkiću poništena je diploma Visoke policijske škole. Diplomski rad je prepisao. Lesar smatra da je na potezu pravna država, a novinari su pitali i što sa stečenim sredstvima na osnovu diplome, obzirom da je Brkić bio visokopozicioniran u Ravnateljstvu policije.

"U ovom trenutku doista mislim da postoje osnove da se Državno odvjetništvo pozabavi tim slučajem", rekao je Lesar i dodao:

"Mislim da bi bilo dobro da naši fakulteti razmisle o uvođenju novog studija - diplomirani kompilator. Zašto ne to i službeno priznati kad imamo toliko takvih predmeta. Radi se naprosto o osobnoj sramoti, po meni, a ako se ovako nastavi na sve većem broju fakulteta u Hrvatskoj će pisati oglas 'tu kupujem, tu me cijene'".

Grubišić u Saboru: Država mladima poručuje 'Iselite se'

Zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić ocijenio je danas u Hrvatskom saboru kako smanjenjem potpora za njihovo zapošljavanje država mladima zapravo poručuje: 'Selite se iz Hrvatske'.

Je li to strategija, politika Kukuriku koalicije, pita se Grubišić.

Tvrdi kako mladi i nemaju drugog izlaza nego otići, da je samo brazilskom veleposlanstvu predano deset tisuća zamolbi za posao u Brazilu.

Problematizirajući istu temu, laburist Branko Vukšić traži smjenu potpredsjednika vlade Branka Grčića tvrdeći da nije znao povući novce iz europskih fondova. "Svi mladi će otići van i tko će nam ostati - samo ministri Mrsić i Grčić! Pa neka i oni idu van", poručio je Vukšić.

SDP-ova Gordana Sobol uzvraća da se ne ukidaju aktivne mjere zapošljavanja mladih. Od srpnja prošle godine Hrvatska je ušla u program Garancija za mlade, čeka odluku Europske komisije da se sredstva proslijede članicama, Hrvatska ih nije dobila, kao što ih nisu dobile ni druge članice, rekla je Sobol.

Radi se, precizirala je, o 60 milijuna eura.

Mjere za zapošljavanje mladih, zastupnici su aktualizirali raspravljajući o prijedlogu zakona o državnim potporama, a dotaknuli su se i načina, odnosno svrhe za koje su se potpore države koristile, posebno one u poljoprivredi.

Vukšić tvrdi da je u potporama vladao najveći nered i nepravda, da su se njima kupovali i koalicijski partneri.

"Potpore su potrebne i to prvenstveno poljoprivredi, ali i posustalom gospodarstvu, no moramo znati komu, zbog čega, kako i pod kojim okolnostima", poručuje HNS-ovac Petar Baranović.

Bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) opravdava potpore poljoprivredi.

Pitanje je na što bi ličilo hrvatsko selo da nije bilo potpora, pogledajte na što liči u zadnjih godinu i pol, istaknuo je Šuker, pozivajući se na statistiku.

Zaklano je 30 tisuća muznih krava, zatvoreno nekoliko tisuća farmi, naveo je Šuker, držeći da to najbolje govori što bi bilo sa selom bez potora.

S gotovo milijun litara mlijeka spali smo na pola milijuna, u Brodskoj županiji nestala su tri sela, to su učinci tih silnih milijardi danih na sve strane, uzvraća Grubišić.

Zdravko Ronko (SDP) poručuje da bi hrvatsko selo bilo 'gdje i Švicarska' da nije bilo pretvorbe i privatizacije, novokomponiranih biznismena, onih kojima je jedini cilj bio 'zavaljati' državu i banke.

Zastupnici različito gledaju na objedinjavanje ovlasti vezanih za državne potpore iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) i Ministarstva financija samo u Ministarstvo financija.

Za Baranovića (HNS) time će cijela priča postati posve transparentna, i za laburista Vukšića to je dobro, jer je, tvrdi, AZTN ionako služila za zaštitu velikih u tržišnoj utakmici. Od 28 članica Unije, takav model primjenjuje ih sedam, Hrvatska će biti osma, uzvraća Grubišić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara