Nakon žestoke svađe izglasano da Čačić ne može u Sabor

Nakon žestoke svađe izglasano da Čačić ne može u Sabor

Foto: Hina

SABORSKA je većina danas izmijenila Zakon o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru i tako uvela preferencijalno glasovanje i na parlamentarnim izborima.

Oporba u glasovanju nije sudjelovala. Napustili su sabornicu nezadovoljni činjenicom da je predlagatelj, Klub SDP-a, u samom "finišu", kad je glasovanje već počelo, dva puta promijenio mišljenje o odredbi kojoj se zabranjuje kandidiranje pravomoćno osuđenima na bezuvjetnu zatvorsku kaznu.

Na kraju je prihvaćen amandman Mirele Holy (ORaH) po kojemu se kandidiranje zabranjuje svima koji su u trenutku raspisivanja izbora osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora dulju od šest mjeseci i to ako su na izdržavanju kazne ili im njezino izvršenje tek predstoji.

Čačiću još traje rehabilitacijski rok

Sve do isteka rehabilitacijskog roka neće se moći kandidirati osuđeni za najteža kaznena djela te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tako se i reformist Radimir Čačić neće moći kandidirati s obzirom da mu još traje rehabilitacijski rok nakon odslužene zatvorske kazne za tešku prometnu nesreću u Mađarskoj.

"Prihvati li se ovaj amandman svjedočit ćemo pokušaju prljavštine i političke likvidacije suparnika koje politička praksa nije zabilježila", kazao je Čačić prije izglasavanja amandmana.

Holy je tražila glasovanje, a zbog amandmana na amandman pobunila se oporba

SDP JE svoj amandman kojim se brani kandidiranje svima kojima su osuđeni na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci ubacio kao sastavni dio zakona. U njihovom amandmanu spominje se i zabrana za sve koji su izdržali kaznu, a traje im rok za rehabilitaciju. Nakon toga su djelomično prihvatili i amandman Mirele Holy na istu temu. U prijevodu svoj amandman koji nije izglasan zamijenili su dijelom tuđeg amandmana, pa bi na kraju kandidiranje bilo zabranjeno samo onima koji čekaju ili su na izvršavanju zatvorske kazne duže od šest mjeseci.

Holy je tražila glasovanje, a zbog amandmana na amandman pobunila se oporba.
 
"Ljudi moji kako nas nije sram prema hrvatskim građanima. Ako smo napravili grešku, ako je napravljena pogrešna politička trgovina, priznajmo to javno, ali nemojmo raditi sramoto od sebe, sramotu od ovoga visokog doma. Ovo se nikada u povijesti Hrvatskog Sabora nije dogodilo. Ovo je sramota, ovo je lakrdija. Držimo se osnovnih pravila jer nemojmo onda tražiti nikoga da se u Hrvatskoj drži zakona", rekao je Ivan Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HDZ je pozvao vladajuće da povuku zakon. Ponašanje SDP-a naišlo je i osudu ostatka oporbe, koji su upozorili da se jednom čovjeku, Radimiru Čačiću htjelo onemogućiti natjecanje u politici. Nezadovoljna je bila i Jadranka Kosor.
 
"Kada se i trguje u politici kada se pokušava muljati, ispričavam se na tome. Onda se to mora raditi na inteligentan način, ako se to želi raditi, a ovaj čušpajz koji smo danas morali probati je nedopustivo i zaista žalim sve one koji su na bilo koji način morali sudjelovati u tome", rekla je Jadranka Kosor.

Natalija Martinčević iz Čačićevih reformista smatra da su postali svjesni što su napravili, ali da se ne slaže s načinom na koji pokušavaju popraviti nepravdu prema Čačiću. Na kraju se uključio i Peđa Grbin, koji je pročitao cijeli novi amandman prema kojem se prihvaća gotovo cijeli amandman Mirele Holy pa čak i kvalifikacija zločina poput ubojstava i ratnog zločina.
 
"Ovo je prijedlog koje su uputile udruge građana, udruge civilnog društva. Ja se nadam da je svima jasno oko čega ćemo glasati", rekao je Peđa Grbin.

To bi u prijevodu značilo da se Radimir Čačić smije kandidirati na izborima, a Branimir Glavaš, ako mu se presuda opet potvrdi, neće smjeti kandidirati dok ne izdrži kaznu i ne prođe rok za rehabilitaciju.
 
"Amandman koji je predložio klub zastupnika SDP-a više nije dio zakona jer je izmijenjen naknadno prihvaćenim amandmanom uvažene zastupnice Holy", kaže Grbin.

"Jedino rješenje je bilo da ste kao predlagatelj do glasovanja išli s amandmanom koji bi ovo sve regulirali, onda bi trebali priznati svoj poraz. S obzirom da to niste napravili, nemojmo se blamirati. Jedino rješenje je za ovo da kao predlagatelj donesete odluku da se ide u treće čitanje", rekao je Šuker. HDZ je iz prosvjeda na kraju napustio Sabornicu.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara