Nikolić tvrdi da se sastao s Milanovićem u Rio de Janeiru, iz Vlade odgovaraju: "Premijer tamo uopće nije bio!"

Nikolić tvrdi da se sastao s Milanovićem u Rio de Janeiru, iz Vlade odgovaraju: "Premijer tamo uopće nije bio!"

Foto: AFP

SRBIJANSKI predsjednik Tomislav Nikolić komentirao je odnose u regiji te poručio da ga muči odnos Hrvatske prema srpskoj manjini. "Josipović i Izetbegović samo traže razloge da se ne sretnemo", analizirao je Nikolić.

Nikolić je u intervjuu RTS-u rekao da se njegova osnovna primjedba odnosi na tretman Srba u Hrvatskoj. Iako želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju 1. srpnja, smatra da nismo spremni. Smetaju mu i, kako je rekao, pokušaji hrvatskih vlasti da utječe na to tko će predstavljati Srbe u Hrvatskoj.

"Tražim ono što nas povezuje i što se može popraviti, osnovna primjedba je odnos Hrvatske prema građanima srpske nacionalnosti. Uostalom, vi ste imali pokušaja da Hrvatska direktno odlučuje tko će predstavljati Srbe u Hrvatskoj, pa je taj pokušaj propao, iako ja nemam favorita među onima koji vode srpski narod u Hrvatskoj. Ali očigledno je da Hrvatska ima velikih problema s obvezama koje je povodom građana srpske nacionalnosti preuzela. Ja im želim da budu u Europskoj uniji".

Na pitanje zašto je prvo posjetio Banju Luku, a ne Sarajevo, Nikolić je odgovorio monologom o Bakiru Izetbegoviću rekavši da se on stalno nešto ljuti.

"Srbija je donijela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a što je Hrvatska učinila?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije BiH, ni Bahir Izetbegović, ni Dodik, u pitanju je država, sada je kraj godine, mi smo sumirali urađeno, ja bih se drage volje sreo i s Izetbegovićem, iako on misli da se politika vodi tako što se nađe opasnost, pa je on brani. Kada se prestane ljutiti, srest ćemo se. Isto je i s Josipovićem, ja ne odbacujem, već priznajem njihove države, ali oni stalno izmišljaju razloge da se ne sretnemo", kazao je Nikolić i dodao da je s Josipovićem sat vremena razgovarao u Londonu na prijemu kod kraljice, ali da je Josipović promijenio retoriku kada se vratio u Zagreb.

"Srbija je donijela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a što je Hrvatska učinila?", zapitao se Nikolić.

"Hrvatska je čekala da netko oslobodi počinitelje zločina u Oluji pa da može slaviti to što nitko nije osuđen. Ali surađivat ćemo jer imamo veliku granicu i pomiješano stanovništvo", poručio je srbijanski predsjednik.

Nikolić: Susreo sam se s Milanovićem; Vlada: Sastanka nije bilo

Nikolić je u intervjuu za agenciju Beta izjavio i da je već razgovarao s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, ali i premijerom Zoranom Milanovićem te Bakirom Izetbegovićem.

"Hrvatskog premijera sreo sam u Rio de Janeiru i razgovarali smo oko pola sata", kazao je Nikolić. Iz hrvatske Vlade pak tvrde da Milanović uopće nije posjetio Rio de Janeiro te da stoga do razgovora nikada nije ni moglo doći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara